Dlaczego warto zdecydować się na piekarnik do zabudowy? Kiedyś umiejscowienie piekarnika wydawało się czymś oczywistym – najczęściej znajdował się w centralnym punkcie kuchni, pomiędzy otaczającymi go szafkami. Wynikało to głównie stąd, że tradycyjny piecyk niemal zawsze...
Jeśli jeden sposób nie pomoże, spróbuj drugiego! Wreszcie uda ci się znaleźć idealny sposób, który przyniesie zamierzony efekt. Nie wszystkie chemiczne środki do czyszczenia powinny mieć kontakt z żywnością, a wręcz większość z nich takiego kontaktu mieć nie może. Więc,...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Wiele osób mówi: „Święta to nie czas na kuchenne eksperymenty! Po co wydziwiać!”. Wszyscy tylko czekają na sałatkę jarzynową i jajka. Czy to prawda?...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 60 g cukru pudru szczypta...
Czy kuchenki gazowo-elektryczne są oszczędne? Chyba każdy z nas wie, jak działają kuchnie gazowo-elektryczne. Z racji tego, że łączą w sobie płytę gazową i piekarnik elektryczny, wymagają podłączenia do dwóch źródeł zasilania. Płytę zazwyczaj podłącza się do gotowej instalacji...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Przekąski dla dzieci powinny dostarczać zdrowych składników. Chcesz przekonać dziecko do jedzenia warzyw? Musisz być kreatywna i szukać oryginalnych pomysłów. Warzywa i owoce przygotuj dzieciom w niecodzienny sposób. Warzywa podaj w formie szaszłyków z kolorowymi dipami,...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Pączki pieczone choć nie smakują jak tradycyjne pączki są bardziej...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze...
Jako z majonezem, szynka, sałatka wielkanocna, mazurek i żurek stale goszczą na Twoim stole? Bardzo dobrze, bo przecież są pyszne i je lubimy. Nie oznacza to jednak, że nie można wybrać w tym roku z przepisów czegoś wyjątkowego. Przepisy wielkanocne, które...
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Jedzenie porzeczek czerwonych zalecane jest przy przeziębianiach, grypie a nawet anginie. Stosunkowo duża zawartość witaminy C, prowitaminy A, cukrów, soli mineralnych i kwasów organicznych wpływa na ich właściwości dietetyczne. Bogaty skład chemiczny owoców ma dla organizmu...
Podajemy propozycje trzech ciast, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości i rodzinę. Tanie ciasta - przepisy w dodatku są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będą świetnym dodatkiem do herbaty bądź...
Wbrew pozorom, opieka nad maluchem nie jest jedynym zadaniem "siedzącego" w domu rodzica. Prawdę mówiąc siedzenie i nic nierobienie jest ostatnią czynnością, na jaką może pozwolić osoba zajmująca się jednocześnie dzieckiem i domem. Ktoś...