Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Jak wyczyścić piekarnik@flikr.com/Michael Schwern
Jeśli jeden sposób nie pomoże, spróbuj drugiego! Wreszcie uda ci się znaleźć idealny sposób, który przyniesie zamierzony efekt. Nie wszystkie chemiczne środki do czyszczenia powinny mieć kontakt z żywnością, a wręcz większość z nich takiego kontaktu mieć nie może. Więc, jak wyczyścić piekarnik? Najlepsze będą sposoby z użyciem prostych naturalnych środków jak ocet, soda oczyszczona i para.
Wszystkie gałki wyczyść płynem do naczyń przy pomocy szczoteczki do zębów.
Szybę w drzwiczkach do piekarnika posyp sodą i przykryj mokrym ręcznikiem papierowym. Po kilku minutach usuń ręcznik, a szybę przetrzyj wilgotną szmatką.
Zawiasy w kuchence przetrzyj jedynie wilgotną szmatką. Nie namaczaj jej zbytnio w wodzie, gdyż zawiasy mogą zacząć skrzypieć.
Wentylator raz w miesiącu przecieraj wodą z octem lub sodą w proporcjach 2 łyżki na litr.
Jeśli dotąd tego nie robiłaś, a wentylator jest dosyć brudny, lepiej zastosuj piankę do grilla.
Jest dość pracochłonne i uciążliwe. W przypadku silnego zabrudzenia, ruszt powinnaś na całą noc włożyć do miski lub wanny i zalać czystym, gorącym octem. Pozostaw go tam na noc, a rano wyszoruj go ostrą szczotką i spłucz.
Gdy jest lekko zabrudzony, potraktujmy go samą wodą. Do naczynia żaroodpornego wlej jedną szklankę wody, wstaw je do piekarnika i nastaw go na 30 minut na około 50 st.C. Para wodna zmiękczy bród, który bez problemu usuniesz gąbką z płynem do mycia naczyń.
Gdy piekarnik jest brudny nagrzej go do 65C, a następnie wyłącz. Na najwyższej półce postaw małą miseczkę z roztworem amoniaku, a na najniższej garnek z wodą. Zostaw wszystko na noc, a rano wyjmij i umyj piekarnik roztworem amoniaku, wody i płynu do mycia naczyń. Uważaj przy piekarniku gazowym!!! gaz musi być na 100% odłączony. Gdy nie masz amoniaku, świeże przypalenia możesz przetrzeć octem i rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Gdy ostygnie, wystarczy przetrzeć go wilgotną szmatką.
Bardzo brudny i przypalony piekarnik wyczyść papką zrobiona z 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płynu do mycia naczyń. Wodę możesz zastąpić octem, ale wtedy musisz zwiększyć ilość sody. Papkę nałóż albo na same plamy, albo na cały piekarnik. Zostaw ją na kilkanaście minut, a później dokładnie spłucz mokrą gąbką wodą i wytrzyj do sucha. Gdy piekarnik jest bardzo brudny, może będzie wymagał powtórnego czyszczenia.
Przy nowszym modelu piekarnika wystarczy włączyć go i nastawić na termioobieg. Wstawione do niego naczynie żaroodporne z wodą zaparuje całą kuchenkę i sprawi, że brud namięknie i łatwo da się go usunąć.
Nie używaj do piekarnika ostrych środków czyszczących i ostrych przedmiotów i pamiętaj, że w trakcie jego czyszczenia musi być odłączony od prądu i wystudzony.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.