Opublikowany przez: Paulina22
Pączki pieczone choć nie smakują jak tradycyjne pączki są bardziej treściwe, puszyste i delikatne. Największym plusem tych pączków jest to, że nie smażymy ich w głębokim tłuszczu. Jest to trochę odchudzona wersja pączków. Są zdecydowanie mniej kaloryczne. Może to być dobra alternatywa dla pączków tradycyjnych.
Składniki (24 pączki):
Do posmarowania i obtoczenia:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z drożdżami. Jeśli zdecydowałaś sie użyć drożdży świeżych to najpierw zrób rozczyn, czyli: drożdże rozrób w 1/4 szklanki mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Natomiast do drożdży suchych, które wymieszałaś z mąką pszenną dodaj 2/3 szklanki cukru i dwa jajka oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiaj ciasto a na koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz. Gotowe ciasto pozostaw przykryte w ciepłym miejscu. Ciasto wtedy nabierze potrzebnej objętości (co powinno zająć ok. 1,5 godziny).
Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 13 mm. Użyj większej szklanki do wycinania dużych kółek i mniejszą foremkę użyj do wycinania małych kółek na tym samym kawałku ciasta. Blachę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jeśli chcesz zamiast masła i mąki możesz wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przygotowane, wycięte pączki ułóż na blaszce. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Pączki wstaw do piekarnika, wcześniej rozgrzanego w temperaturze 180oC i piecz przez około 10 minut. Roztop masło a cukier wymieszaj z cynamonem.
Po wyjęciu pączków z piekarnika, daj im chwilę, aby ostygły (ok. 2 minuty). Zanurz pączki w maśle z obu stron potem obtocz w cukrze i odłóż na kratkę, aby masło z cukrem wyschło.
Taka metoda pieczenia pączków pozwala na zaangażowanie w pomoc dzieci, które na pewno będą miały radość z wycinania kółek w cieście. Pozostaje tylko życzyć wam miłej zabawy i smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
joasjoas 2014.01.30 22:02
Ciekawe....nie jadłam nigdy pieczonych pączków!!! Ale w sumie wydają się mniej pracochłonne niż tradycyjne :-)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.