Już teraz warto wypróbować nowe przepisy na ciasta na Wielkanoc. Dzięki nim Twój świąteczny stół będzie pyszny i wyjątkowy. Mamy dla Was ciekawe, tradycyjne przepisy. Gotowe na kuchenną przygodę?
Wiele osób mówi: „Święta to nie czas na kuchenne eksperymenty! Po co wydziwiać!”. Wszyscy tylko czekają na sałatkę jarzynową i jajka. Czy to prawda? Czy Twoja rodzinna również nie lubi się delektować nowymi i ciekawymi smakami? Może zaskoczą ich Twoje ciasta na Wielkanoc? Kto nie lubi nowych słodkości?
Mamy coś dla odważnych. Dla tych co nie boją się zaskoczyć swojej rodzinki nowym pomysłem. Z drugiej strony dbamy o to by atmosfera świąteczna unosiła się w powietrzu. Mamy zatem trzy przepisy na babkę, mazurka i sernik, ale w nowych odsłonach! Poznaj nasze ciasta na Wielkanoc.
Ciasta na Wielkanoc – SERNIK KRÓLEWSKI
Składniki:
Spód:
• 70 g ciemnej czekolady
• 70 g miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 1 jajko
• 40 g mąki
• 1/2 łyżeczki sody
• 4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
Masa serowa:
• 500 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie (im bardziej gęsty, tym lepiej)
• 500 g sera mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 5 jajek + 2 żółtka (białka wykorzystujemy do bezy)
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
• 1/4 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej)
• 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)
Wierzch:
• 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub brzoskwiniowego jeśli przeszkadza nam goryczka dżemu pomarańczowego)
• beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• orzechy włoskie
Tortownica o średnicy 24 cm wysoka na 8 cm.
Ciasta na Wielkanoc – wykonanie KROK PO KROKU
- Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
- Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować. Masę wylać na spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno). Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
- Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc warto to robić długo. Nie można też zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
- Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
Ciasta na Wielkanoc – MAZUREK CZEKOLADOWO-KAWOWY Z WIŚNIAMI
Składniki:
Składniki:
Spód:
• 170 g mąki pszennej
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 50 g cukru
• 150 g zimnego masła
• 1 jajko
Polewa kawowa:
• 125 ml śmietanki kremowej 30%
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
• 30 g masła
• 200 g białej czekolady
oraz:
• 200 g wiśni w syropie (we frużelinie)
• 25 g mlecznej czekolady, roztopionej
Blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm
Ciasta na Wielkanoc - wykonanie KROK PO KROKU:
- Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem należy obchodzić się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu jest smaczny).
- Polewa kawowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić na gładką polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę śmietanki i energicznie wymieszać). Masę wylać na upieczony spód. Wystawić na dwór lub w inne chłodne miejsce aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć wiśnie a syropem wiśniowym zrobić kleksy imitujące płatki kwiatka, polać roztopioną mleczną czekoladą. Trzymać w temperaturze pokojowej.
Ciasta na Wielkanoc – BABKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g miękkiego masła
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
Dodatki (można użyć wszystkich lub tylko wybranych):
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 laska wanilii, wyłuskane ziarenka
• drobno starta skórka z 1 pomarańczy
• 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
• 100 g roztopionej białej czekolady (można wtedy zmniejszyć ilość cukru)
Forma na babkę o pojemności 2,5 litra, wysmarowana roztopionym masłem i posypana mąką, zmielonymi migdałami bez skórek (ewentualnie bułką tartą)
Ciasta na WIelkanoc - wykonanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem z wanilii na biały i puszysty krem. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać po łyżce płynną białą czekoladę. Po chwili dodać wyłuskane ziarenka wanilii, sok z pomarańczy oraz tartą skórkę pomarańczową. Wsypać mąkę i zmiksować mikserem do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy). Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i opcjonalnie suszoną skórką pomarańczową. Podawać z czarną herbatą z laską wanilii.
Jakie ciasta planujesz zrobić w tym roku. Może pochwalisz się zdjęciem? Zapraszamy do rozmowy na forum tutaj >>
POROZMAWIAJMY NA FORUM >>