Halloween to popularne święto obchodzone w wigilię Wszystkich Świętych. Jego głównym symbolem jest dynia z której można zrobić wiele pysznych potraw. Obchody Halloween mają dużo wspólnego z jedzeniem, wiążą się z urządzaniem świątecznych przyjęć oraz tradycyjną zabawą „cukierek albo psikus”. Z tego powodu warto przygotować na nie kilka niespotykanych przekąsek.
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia Wszystkich Świętych. Przebieranie się w dziwaczne stroje i zakładanie masek ma na celu odstraszanie złych duchów. Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, ale w Polsce staje się także coraz bardziej popularny.
(Pixabay.com @ Halloween – potwornie pyszne przepisy)
Głównym symbolem święta jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Dlatego to właśnie ona jest najważniejszym składnikiem halloweenowych dań. Często z okazji tego święta urządza się domowe przyjęcia, na których podaje się straszne potrawy formowane na kształt ludzkich gałek ocznych lub paluchów wiedźmy. Prezentujemy kilka z najstraszniejszych potraw, których nie może zabraknąć na waszych stołach w tę okropnie przerażającą noc.
Paluchy wiedźmy
Składniki:
- 220 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g obranych migdałów
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki, oprócz migdałów, zagnieść szybko i wstawić do lodówki na 30 minut. Z ciasta uformować palce (mniej więcej naturalnej wielkości).
- Na każdym palcu zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach i wcisnąć migdały w miejsce paznokci. Ponownie schłodzić 30 minut w lodówce.
- Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto dyniowe
Składniki:
-
25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 15 dag zimnego masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 kg dyni bez skóry
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta mielonych goździków
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę i cukier przesiej na stolnicę, wymieszaj, dodaj masło i posiekaj. Od razu zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Dynię wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz, aż będzie miękka. Skórę usuń, miąższ zmiksuj. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno średniej wielkości formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Trochę ciasta zostaw do dekoracji.
- Puree z dyni zmiksuj z jajkami, cukrem i przyprawami na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dyniowy farsz wylej na przygotowane ciasto, zrób ozdobne listki i piecz w temperaturze 210 stopni C przez 45 minut.
Placuszki z dyni z sosem śliwkowo-czekoladowym
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 jajka
- 150 g jogurtu greckiego naturalnego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sos:
- 100 g śliwek suszonych (moczonych przez noc w wodzie)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię zetrzyj na drobnej tarce lub zmiksuj. Dodaj jajka, jogurt, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj sos. Ze śliwek odlej wodę, śliwki zmiksuj z mlekiem i dodaj pokruszoną czekoladę oraz cynamon. Całość podgrzej, aby czekolada roztopiła się i powstał gęsty sos.
- Rozgrzej na patelni olej. Łyżką wyłóż dyniowy mus i uformuj placuszki. Zmniejsz płomień i smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj z sosem.
Halloweenowe kruche ciasteczka
Składniki:
- 220 g miękkiego masła
- 520 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Lukier:
- 3 białka
- 700 g cukru pudru
- opcjonalnie trochę wody
- barwniki spożywcze w żelu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ucieraj na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, za każdym razem mieszając, aż mąka połączy się z masą. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5-6 mm i powycinaj ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Ciastka piecz przez ok. 17 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z piekarnika wystudź ciastka i udekoruj.
- Lukier przygotuj kilka godzin przed dekorowaniem, żeby kolory nabrały mocnej barwy.
- Białka utrzyj z przesianym cukrem pudrem, aż lukier będzie jednolity i biały, o konsystencji pasty do zębów. Jeśli jest za gęsty, rozrzedź go wodą, jeśli za rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
- Gotowy lukier podziel na kilka części. Każdą zafarbuj barwnikiem spożywczym. Do dekorowania najlepiej użyć specjalnych końcówek dekoracyjnych i worków cukierniczych, ale można też użyć grubszych woreczków foliowych z odciętym rogiem. Po nałożeniu jednego koloru, poczekaj (nawet do kilku godzin), aż całkowicie wyschnie. Dopiero wtedy nałóż kolejny kolor. To ważne zwłaszcza przy łączeniu koloru białego i czarnego, gdyż mogą się od siebie zabarwić.
Kokosowe oczy
Składniki:
- 300 g mleka kondensowanego słodkiego
- 400 g kokosu
- szczypta barwnika spożywczego czerwonego
- 50 g czekolady
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 kropla olejku migdałowego
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Puszkę mleka kondensowanego gotuj powoli przez ok. 30–40 minut w garnku z wodą. Po ugotowaniu przelej mleko do miski, wsyp wiórki kokosowe i cukier waniliowy, dodaj kroplę olejku migdałowego do smaku. Wszystko zagnieć w zwartą lekko lepiącą masę. W razie potrzeby dosyp wiórki lub dodaj mleka.
- Odłóż 3-4 łyżki masy i dodaj do niej czerwony barwnik. Za pomocą łyżki lub gałkownicy uformuj z białej masy kulki. Na każdą kulkę nałóż odrobinę czerwonej masy, aby sprawić wrażenie oka. Rozłóż kulki na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem.
- Rozgrzej piekarnik do temp 150° i wstaw do pieczenia na ok. 30–40 minut. Kulki nie powinny się zrumienić, a tylko wysuszyć. Upieczone „oczy” wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę i na każde oko nałóż jeszcze kropeczkę jako źrenicę. Gotowe „oczy” przełóż na półmisek.
POTWORRRNIEEE SMACZNEGO HALLOWEEN!!!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY>>
Halloween 2014 – Czy wysyłać dziecko po cukierka?>>