Owocowe delicje
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Ciasto z owocami@flikr.com/Kelly Hunter
Lato to najlepsza pora na ciasto z owocami. Możemy je przygotować na bazie prostego kruchego spodu lub zrobić bardziej wymyślną wersję z owocowym musem i orzeźwiającą galaretką. Te bardziej wyszukane uświetnią każde nawet najbardziej wytworne przyjęcie
Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami
Składniki na ciasto kruche:
- 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
Składniki na krem cytrynowy:
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- 250 g lemon curdu schłodzonego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę pszenną przesiejmy, dodajmy masło, posiekajmy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
- Dodajmy cukier, sól, zimną wodę i szybko zagniećmy.
- Z ciasta uformujmy kulę, owińmy ją folią spożywczą, schłódźmy w lodówce przez 30 – 60 minut.
- Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarujmy masłem i oprószmy mąką pszenną.
- Schłodzone ciasto rozwałkujmy na grubość około 3 mm i wyłóżmy nim formę.
- Ponownie schłódźmy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószmy mąką i wyłóżmy na nie papier do pieczenia.
- Na papier wysypmy sucha fasolę, która obciąży ciasto.
- Piekarnik nagrzejmy do 220ºC. Obniżmy temperaturę piekarnika do 200ºC.
- Wstawmy ciasto i podpieczmy przez 15 minut.
- Formę wyjmijmy z piekarnika, usuńmy papier z obciążeniem, obniżmy temperaturę do 190 st.C.
- Wstawmy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczmy dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu.
- Wyjmijmy i wystudźmy.
- Żelatynę w proszku zalejmy 40 ml zimnej wody, odstawmy na 10 minut do napęcznienia.
- Postawmy na palniku i podgrzejmy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzajmy do wrzenia.
- Zdejmijmy z palnika i lekko przestudźmy.
- Mascarpone i lemon curd ubijmy do otrzymania jednolitego, gęstego kremu.
- Przestudzoną żelatynę wymieszajmy z odrobiną kremu cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami. Tak rozrobioną żelatynę dodajmy do całości kremu i zmiksujmy.
- Na wystudzony kruchy spód wyłóżmy krem cytrynowy i wyrównajmy. Na wierzch wyłóżmy truskawki i oprószmy cukrem pudrem.
- Przed podaniem wstawmy do schłodzenia
Ciasto z owocami@ flikr.com/Qudsiya
Szarlotka z bezą
Składniki na kruchy spód:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1,2 kg jabłek szarlotkowych
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na beze:
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę przesiejmy, dodajmy masło, posiekajmy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
- Dodajmy żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagniećmy.
- Z ciasta uformujmy kulę, owińmy ją folią spożywczą, wstawmy do lodówki na 30 - 60 minut minut.
- Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarujmy masłem i oprószmy mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujmy na grubość około 3 mm i wyłóżmy do formy.
- Ponownie włóżmy lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto oprószmy mąką i włóżmy na papier do pieczenia.
- Papier obciążmy suchą fasolą
- Piekarnik nagrzejmy do 220ºC. Obniżmy temperaturę piekarnika do 200 stC.
- Wstawmy ciasto i pieczmy przez 15 minut.
- Formę wyjmijmy z piekarnika, usuńmy papier z obciążeniem, wstawmy z powrotem do piekarnika.
- Pieczmy dodatkowe 3 minuty do lekkiego zarumienienia spodu.
- Wyjmijmy jeszcze gorący spód.
- Jabłka obierzmy i usuńmy gniazda nasienne, pokrójmy w ósemki, następnie w większą kostkę.
- Na patelni roztopmy masło.
- Wsypmy cukier, zamieszajmy lekko potrząsając za rączkę patelni.
- Chwilę gotujmy. Dodajmy jabłka, oprószmy przyprawami i smażmy na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości jabłek.
- Uważajmy, aby nie nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 7 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany jabłek. Jabłka nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości, będą się jeszcze piekły.
- Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajmy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajmy skrobię i zmiksujmy
- Na podpieczony spód wyłóżmy gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek a na wierzch bezę.
- Obniżmy temperaturę do 180 st. C. i pieczmy przez kolejne 25 minut do zarumienienia i wypieczenia bezy - jej wierzch powinien być chrupiący i może lekko popękać.
- Studźmy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora