Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2023-10-06 08:35:54
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa Freepik
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis.
Do upieczenia w piekarniku nadaje się niemal każdy gatunek dyni, jednak polecamy dynię makaronowa lub Hokkaido. Będą miały delikatny miąższ i niezbyt długi czas pieczenia.
Dynię z piekarnika robi się bardzo prosto. Wybierz dynię niewielkich rozmiarów, pokrój na części (grubsze paski, kwadraty itp.). Miąższ z ziarnami możesz wydrążyć wcześniej łyżką lub usunąć już po pokrojeniu. Kawałki dyni opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowaną dynię ułóż skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Następnie skrop ją oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli pieprzu.
Dynię w piekarniku pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, z termo obiegiem możemy 5 minut krócej. Jeśli chcemy dynię przypiec nieco od góry, na ostatnie 5 minut ustawmy grzanie piekarnika tylko od góry.
Tak upieczoną dynię w piekarniku możemy jeść samodzielnie, a także na przykład zblendować na pastę do chleba z dodatkami ziołowymi, lub użyć do przygotowania pożywnej zupy z dyni.
CZYTAJ TEŻ >>
Od kiedy dynia dla dziecka?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.