Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Przekąski dla dzieci@freepik.com
Przekąski dla dzieci powinny dostarczać zdrowych składników. Chcesz przekonać dziecko do jedzenia warzyw? Musisz być kreatywna i szukać oryginalnych pomysłów. Warzywa i owoce przygotuj dzieciom w niecodzienny sposób. Warzywa podaj w formie szaszłyków z kolorowymi dipami, a pokrojone owoce udekoruj słodkim serkiem lub masłem orzechowym. Pomysłów są tysiące. My podajemy ci kilka z nich.
1. Na słodko wymieszaj go z rodzynkami, orzechami i miodem. Latem możesz do niego dodać świeże owoce jak borówki czy maliny.
2. Wytrawnie wymieszaj go ze szczypiorkiem, natką pietruszki i rzodkiewkami.
Płatki owsiane połącz z orzechami, pestkami ze słonecznika i suszonymi owocami. Dodaj trochę miodu lub syropu klonowego i upiecz całość w piekarniku. Po wystygnięciu pokrój na małe porcje.
Jarmuż wymyj, osusz i podziel na małe kawałki. Posyp je przyprawami i skrop oliwą. Piecz w piekarniku około 20 minut.
Ugotuj jajka na twardo, wystudź, przekrój na połówki i wyjmij żółtka. Wymieszaj je z tuńczykiem, poszatkowaną papryką i szczypiorkiem. Wypełnij połówki jajek nadzieniem i całość posyp świeżym szczypiorkiem.
Obrane marchewki pokrój w słupki. Zmieszaj razem 3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę miodu, kilka kropli oleju sezamowego, kilka kropli sosu sojowego. W tak przygotowanym dipie dziecko zanurza marchewki i chrupie.
Pokrój je w słupki, skrop oliwą z oliwek i dodaj słodkiej papryki, oregano i czosnku. Po 30 minutach w piekarniku frytki są gotowe.
Placki tortilli posmaruj sosem pomidorowym i nałóż kilka dodatków, jak szynka, ser, kukurydza z puszki i paski papryki. Kilkanaście minut w piekarniku i pizza gotowa.Kurze jaja są źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto je zamienić w przekąskę dla malucha.
Cukinię umyj i pokryj w grubsze słupki. Następnie zanurz je w jajku i panieruj w mieszance parmezanu z otrębami owsianymi. Wsadź do piekarnika na kilkanaście minut.
Połącz jogurt z borówkami lub innymi owocami i małą ilością miodu. Masę włóż do foremek na lody i umieść w zamrażalniku.
Jabłka kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cynamonem i umieszczamy w piekarniku, aby się wysuszyły.
Parówki dobrej jakości i zawiń w ciasto francuskie i włóż na 10 minut do piekarnika.
Z jabłek wydrąż gniazda nasienne, a następnie wypełnij je ulubionymi dodatkami, takimi jak masło orzechowe, suszona żurawina, orzechy laskowe, wiórki kokosowe. Jabłka piecz ok. 30 minut.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.