Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria 2015-04-13 12:44:52
Trochę historii rabarbaru, ale tylko odrobinę...
Wiecie, że rabarbar jest rośliną leczniczą, która była wykorzystywana w medycynie chińskiej. Stosuje się go na przykład jako środek na ból zęba. Usmażony korzeń rabarbaru jest moczony w alkoholu, a w tak powstałej nalewce zanurzany jest wacik, który przykładany jest do bolącego zęba.
Rabarbar jest byliną, czyli warzywem. W smaku jest kwaskowaty, cierpki, wybierając go kierujmy się kolorem- im czerwieńszy rabarbar tym słodszy będzie miał smak. Co ważne rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Oto kilka naszych propozycji dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko:
Deser z rabarbarem i malinami:
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Umyj rabarbar, odetnij końcówkę i obierz,
nstępnie pokrój na 1 cm kawałki. Ułóż rabarbar w rondlu, zalej 3 łyżkami wody , dodaj brązowy cukier i maliny. Przykryj i duś 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając, aż powstanie gęsty kompot. Odstaw do ostudzenia.
Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, aż powstanie gładka masa. Dodaj cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. W pucharku układaj warstwami kompot, biszkopty i masę mascarpone, kończąc na kompocie.
Smacznego!
Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.