JAK zrobić KURKI: Pyszny przepis na naleśniki i quiche z kurkami! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

JAK zrobić KURKI: Pyszny przepis na naleśniki i quiche z kurkami!

JAK zrobić KURKI: Pyszny przepis na naleśniki i quiche z kurkami!

Autor zdjęcia/źródło: Kurki przepis@pixabay.com

Jak zrobić jajecznicę z kurek? Albo pyszne naleśniki czy quiche? Nasze PRZEPISY na pyszne dania z kurek pomogą Ci się cieszyć tym sezonowym przysmakiem!

Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach. Kurki wspaniale smakują dodane do jajecznicy, a także są wyśmienite jako farsz do pierogów czy naleśników. Na kurki przepis jest prosty – ich smak i aromat decydują, że najlepiej sprawdzają się w daniach co najwyżej dwuskładnikowych.

Zobacz nasze przepisy na dania z kurek!

Jak zrobić quiche z kurkami i serem


Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko lub 1 łyżka lodowatej wody

Składniki nadzienia:

  • 40 dag kurek
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dużą formę na tartę posmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozdrobnione masło oraz sól.
  2. Rozcieraj palcami masło z mąką lub zmiksuj mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta.
  3. Dodaj jajko lub odrobinę lodowatej wody i miksuj dalej lub ręką zacznij formować   ciasto w kulę.
  4. Gładką kulę z ciasta włóż do lodówki na 30-60 minut. 
  5. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm i przenieś do formy. Wyłóż nim dno oraz boki.
  6. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na około 15-30 minut. 
  7. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C (piecz bez termoobiegu).
  8. Ciasto i boki formy okryj folią aluminiową. Na dno połóż obciążenie  np. suchą fasolę.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. 
  10. Usuń folię wraz z obciążeniem i piecz przez około 13 minut na lekko złoty kolor. 
  11. Ciasto wyjmij z piekarnika. 
  12. Piekarnik nastaw na 150 stopni C.
  13. W misce ubij śmietankę z żółtkami oraz startym parmezanem i doprawić solą oraz grubo zmielonym pieprzem. 
  14. Kurki opłucz i osusz. 
  15. Rozgrzej patelnię razem z masłem.
  16. Wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. 
  17. Wrzuć kurki i smaż na nieco większym ogniu przez około 5 - 7 minut.
  18. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. 
  19. Kurki ostudź, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. 
  20. Wlej delikatnie  masę jajeczną do formy.
  21. Wstaw quische do piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż masa zastygnie.

Kurki przepis@flikr.com/Timothy Wollmer

Jak zrobić naleśnik z kurkami

Składniki:

  • 8 dag mąki
  • 2 jajka
  • ok. 150 ml mleka
  • 40 dag kurek
  • po kawałku papryki żółtej i czerwonej
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Z mąki, jajek, mleka i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe i odstaw.
  2. Kurki oczyść, paprykę pokrój w paski. 
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. 
  4. Dodaj kurki oraz paprykę i podduś. 
  5. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej połowę ciasta i posyp połową kurek. 
  6. Smaż, aż ciasto się zetnie. Obrócić na drugą stronę, chwilę dosmażyć. Tak samo przygotować drugi naleśnik.

Kokardki z kurkami i fetą

Składniki:

  • 40 dag makaronu kokardki
  • 60 dag kurek
  • 1 cebula
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 12 proc.
  • 10 dag miękkiej fety
  • 5 dag rokpola
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżych listków bazylii
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Kurki oczyść, umyj, osusz.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. 
  3. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. 
  4. Włóż grzyby, posól odrobinę i chwilę razem smaż, aż wydzielą własny sok. 
  5. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. 
  6. Dodaj śmietanę oraz fetę i rokpol.
  7. Dopraw skórką otartą z połówki cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
  8. Podgrzej, aż sery się rozpuszczą. 
  9. Dodaj pomidorki koktajlowe i przez chwilę razem podgrzewaj. 
  10. Kokardki ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, dokładnie osącz na sicie. 
  11. Wyłóż na talerze, polej sosem z kurkami i posyp listkami bazylii oraz oprósz pieprzem.

CZYTAJ TEŻ: 

Grzyby w ciąży - Czy można je jeść?>>

Kurki w śmietanie – SPRAWDZONY PRZEPIS

Najnowsze komentarze