Pączek - mąka, cukier, mleko, jaka i drożdże, to podstawowe składniki jakich użyjemy aby go zrobić. Ale to nie wszystko pyszne nadzienie, konfitury, czekolada, budyń no i polewa lukier albo cukier puder. Takie składniki generują, niezliczone wydawałoby się, ilości kalorii....
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
Kiedy już kobieta i mężczyzna poczują, że pragną dziecka zwykle okazuje się to nie takie proste. Najpierw mogą pojawić się kłopoty z zajściem w ciążę. Bardzo wiele par jest najpierw rozczarowanych brakiem dwóch kreseczek, potem zezłoszczonych a na końcu...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...
Nasze maluchy są dwa razy bardziej narażone na ryzyko odwodnienia niż my- dorośli.Nie tylko ilość , ale i jakość podawanych dzieciom płynów ma duże znaczenie. U dorosłych zapotrzebowanie na płyny wynosi około 2-5% masy ciała, zaś niemowlęta potrzebują jeszcze więcej, bo około...
1. Małe grzeszki- tuczące jedzenie i słodkości. Są dwa momenty w ciągu dnia, w których możemy bez wyrzutów sumienia zjeść ulubione i nie do końca zdrowe rzeczy.
Chińczycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie. Rzadziej niż Polacy chorują na nowotwory, co przypisuje się ich menu zdominowanemu przez owoce, warzywa i ryby. Kobiety i mężczyźni dożywają tu średnio 81 lat. Oprócz diety prowadzą oni aktywny...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
- Kiedy powiększy nam się rodzina? Kiedy wreszcie będę miała brata? Inni jakoś rodzą, dlaczego Ty nie możesz? To tylko nieliczne pytania jakie zadawała mi Zuza kilka lat temu. Wciąż prosiła o brata. Pamiętam jeszcze kiedy miała 8 lat narysowała plakat zatytułowany Moja...
…gdy dziecko się zachłyśnieJak sobie z tym poradzić – Kładziemy dziecko na kolanach, plecami do góry, w pozycji antygrawitacyjnej, czyli głowa niżej, pupa wyżej i delikatnie...
Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Śniadanie Pierwszy i najwazniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinen dodać jak najwięcej energii na "dzień dobry". Dlatego stawiamy na produkty zbożowe. Idealne źrodło żelaza. Doskonałe są wszelkie kaszki zbożowe. Można je wzbogacić np. owocami. I oczywiście kanapki. Koniecznie z pelnoziarnistego...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
– W czasie świąt możemy zapomnieć o reżimie dietetycznym, ale jeśli zapomnimy o higienie zębów, skutki mogą być opłakane – mówi dr n. med. Mariusz Duda z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej Duda Clinic. Świąteczne potrawy bogate w wapń
Za oknami piękna wiosna. Zielenią się trawniki, kwitną żonkile, pojawiają się pierwsze liście. Przed nami Wielkanoc, święta kolorowe i bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji. To czas...
Święta to wyjątkowy i radosny czas, wypełniony rodzinnymi spotkaniami Tradycyjny stół wielkanocny ugina się, bowiem pod ciężarem samych przysmaków. Przyszła mama skuszona aromatem świątecznych potraw, porzuca swoje dietetyczne postanowienia i ulega tradycji.
Barszcz czerwony na Mazowszu, zupa ze święconki w Małopolsce, żurek wielkopolski — mimo różnych tradycji i zwyczajów wszystkie wielkanocne stoły zawsze uginają się pod obfitością potraw. Co zawiera majonez light? Jak wybierać gotowe ciasta, gdy zabraknie...
Środki te nie leczą przyczyn choroby, lecz objawy, i dlatego trzeba je stosować nie przez kilka dni, ale nawet całymi latami, o co de facto chodzi koncernom farmaceutycznym. Dzieje się tak, gdyż osłabione trawienie, zanieczyszczony – i nigdy nieoczyszczany –...