Autor zdjęcia/źródło: Photoxpress.com
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji...
Poniższa tabela zawiera najczęściej używane produkty spożywcze. Sprawdź czy posiadasz te niewskazane w swojej kuchni. Jeśli tak, masz trzy możliwości: wyrzucić, przestać kupować lub czasowo zostawić.
Sprawdź czy prowadzisz zdrową kuchnię i zanim skomponujesz swoją nową listę zakupów porównaj ją z poniższym zestawieniem...
NIEWSKAZANE | WSKAZANE |
Biała mąka (oczyszczona, typ 450-720) | Mieszanie mąki oczyszczonej z razową (typ 2000), mąką kukurydzianą, mąką z prosa, mąką ryżową, mąką orkiszową, mąką żytnią - do wyboru |
Bułka tarta | Mąka razowa lub sezam |
Chipsy | Prażone pestki słonecznika z solą morską lub kamienną, prażone pestki dyni, prażone płatki migdałów (lekko osolone) |
Chrupki smakowe | Chrupki (np. kukurydziane) naturalne |
Cukier - biały, rafinowany | Cukier trzcinowy, nieoczyszczony; miód |
Desery jogurtowe – słodzone, z małą ilością owoców; z „chrupkami”, z czekoladą | Jogurt naturalny (ew. z dżemem) |
Desery mleczne (słodzone, czekoladowe) | Naturalny kisiel, budyń z kaszy jaglane |
| Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos |
Kostki rosołowe | Masło, zielenina, zioła, czosnek, cebula |
Krem czekoladowy | Dobrej jakości dżemy, zmiksowane daktyle, pasty |
Majonez | Jogurt naturalny z ziołami (natka, koperek), ewentualnie czosn |
Margaryna | Masło extra, śmietankowe |
Mieszanki przypraw (na bazie soli; często z dodatkiem glutaminianu sodu) | Pojedyncze zioła i przyprawy |
Mięso - tłuste, przemysłowe, najczęściej wieprzowina/kurczak | Chude mięso (najlepiej ekologiczne); częściej indyk, królik, wołowina; ryby morskie; rośliny strączkowe (fasola, groch, bób, cieciorka) |
Mleko UHT (krowie) | Mleko spożywcze pasteryzowane (krowie, kozie) lub "mleczko" roślinne (owsiane, ryżowe, migdałowe) |
Napoje gazowane | Czysta woda, herbatki, kompoty, soki owocowe i warzywne niedosładzane |
Płatki zbożowe chrupiące (np. kółeczka, poduszki, miodowe) | Naturalne płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe, pszenne, jęczmienne, żytnie – nie błyskawiczne) |
Przyprawy typu „vegeta” | Zioła, zielenina, gomasio, "domowa" vegeta (zmielone suszone warzywa, zioła, sól) |
Ryż - biały ryż, rafinowany | Ryż pełnoziarnisty |
Ser topiony, ser twardy | Pasty zbożowo-warzywne, ewentualnie ser biały |
Słodycze | Bakalie, owoce, zdrowe słodycze |
Sos w proszku | Przecier pomidorowy z ziołami, własnej roboty |
Sól warzona | Sól morska nierafinowana, niejodowana; sól kamienna niejodowana |
Wędliny, konserwy, pasztety | Pieczone mięso (w ziołach), domowe pasztety, pasty (warzywne, rybne, jajeczne itd.) |
Woda mineralna smakowa | Woda źródlana, woda przegotowana |
Woda z syropem owocowym | Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos |
Ziemniaki (produkt nadmiernie stosowany) | Kasza jaglana, kasza gryczana |
Zupa w proszku | Zupa z warzyw, z dodatkiem ziół i przypraw |
Autor: Katarzyna Rudnicka
żródło: sztukaodzywiania.pl