Równie smaczne, ale zdecydowanie zdrowsze! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Równie smaczne, ale zdecydowanie zdrowsze!

Przedstawiamy praktyczną listę zdrowych zamienników najczęściej stosowanych przez nas składników i potraw. Tuta znajdziesz propozycje zdrowszych wariantów ulubionych dań - przydatne w domu, pracy czy przy wyborze menu w barze…

Równie smaczne, ale zdecydowanie zdrowsze!

Autor zdjęcia/źródło: Photoxpress.com

Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji...

Poniższa tabela zawiera najczęściej używane produkty spożywcze. Sprawdź czy posiadasz te niewskazane w swojej kuchni. Jeśli tak, masz trzy możliwości: wyrzucić, przestać kupować lub czasowo zostawić.

Sprawdź czy prowadzisz zdrową kuchnię i zanim skomponujesz swoją nową listę zakupów porównaj ją z poniższym zestawieniem... 

NIEWSKAZANEWSKAZANE

Biała mąka (oczyszczona, typ 450-720)   

Mieszanie mąki oczyszczonej z razową (typ 2000), mąką kukurydzianą, mąką z prosa, mąką ryżową, mąką orkiszową, mąką żytnią - do wyboru

Bułka tarta   

Mąka razowa lub sezam

Chipsy

Prażone pestki słonecznika z solą morską lub kamienną, prażone pestki dyni, prażone płatki migdałów (lekko osolone)

Chrupki smakowe

Chrupki (np. kukurydziane) naturalne

Cukier - biały, rafinowany

Cukier trzcinowy, nieoczyszczony; miód

Desery jogurtowe – słodzone, z małą ilością owoców; z „chrupkami”, z czekoladą

Jogurt naturalny (ew. z dżemem)

Desery mleczne (słodzone, czekoladowe)

Naturalny kisiel, budyń z kaszy jaglane


Herbatki granulowane smakowe

Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos

Kostki rosołowe

Masło, zielenina, zioła, czosnek, cebula

Krem czekoladowy

Dobrej jakości dżemy, zmiksowane daktyle, pasty

Majonez

Jogurt naturalny z ziołami (natka, koperek), ewentualnie czosn

Margaryna

Masło extra, śmietankowe

Mieszanki przypraw (na bazie soli; często z dodatkiem glutaminianu sodu)

Pojedyncze zioła i przyprawy

Mięso - tłuste, przemysłowe, najczęściej wieprzowina/kurczak

Chude mięso (najlepiej ekologiczne); częściej indyk, królik, wołowina; ryby morskie; rośliny strączkowe (fasola, groch, bób, cieciorka)

Mleko UHT (krowie)

Mleko spożywcze pasteryzowane (krowie, kozie) lub "mleczko" roślinne (owsiane, ryżowe, migdałowe)

Napoje gazowane

Czysta woda, herbatki, kompoty, soki owocowe i warzywne niedosładzane

Płatki zbożowe chrupiące (np. kółeczka, poduszki, miodowe)

Naturalne płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe, pszenne, jęczmienne, żytnie – nie błyskawiczne)

Przyprawy typu „vegeta”

Zioła, zielenina, gomasio, "domowa" vegeta (zmielone suszone warzywa, zioła, sól)

Ryż - biały ryż, rafinowany

Ryż pełnoziarnisty

Ser topiony, ser twardy

Pasty zbożowo-warzywne, ewentualnie ser biały

Słodycze

Bakalie, owoce, zdrowe słodycze

Sos w proszku

Przecier pomidorowy z ziołami, własnej roboty

Sól warzona

Sól morska nierafinowana, niejodowana; sól kamienna niejodowana

Wędliny, konserwy, pasztety

Pieczone mięso (w ziołach), domowe pasztety, pasty (warzywne, rybne, jajeczne itd.)

Woda mineralna smakowa

Woda źródlana, woda przegotowana

Woda z syropem owocowym

Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos

Ziemniaki (produkt nadmiernie stosowany)

Kasza jaglana, kasza gryczana

Zupa w proszku

Zupa z warzyw, z dodatkiem ziół i przypraw

Autor: Katarzyna Rudnicka

żródło: sztukaodzywiania.pl