Przewodnik po przekąskach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przewodnik po przekąskach

Przystawki to obowiązkowa część udanego spotkania towarzyskiego! To dobry sposób na Sylwestra, koniecznie skorzystaj z okresu Karnawału.

Przewodnik po przekąskach

Autor zdjęcia/źródło: http://www.sxc.hu

Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić się w naszych ustach. To może być najprostszy plaster szynki, zwinnie zawinięty z cienkim plasterkiem papryki świeżej.

Zajrzyjmy do naszych przepisów na Familie, oraz na forum kulinarne.

Sałatki

Sałatka z kurczaka i selera marynowanego

1 podwójny filet z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa pokrojonego w kawałki
1 słoiczek selera naciowego w zalewie octowej
1 słoiczek majonezu (delikatnego w smaku)
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów włoskich
½ łyżeczki curry
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna,
olej do smażenia

Oczyszczony filet kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i curry. Kostki kurczaka powinny się lekko zarumienić. Po usmażeniu przekładamy je do miski i pozwalamy wystygnąć. Kukurydzę, ananasa i seler odsączamy i dodajemy do przestudzonego kurczaka razem z rodzynkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy z majonezem oraz niewielką ilością soli i pieprzu. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, żeby smaki „się przeszły".

Sałatka zimowa

2 szklanki kaszy bulgur (może być także kuskus lub ryż)
szafran, 
masło
4 szklanki bulionu z kurczaka
400 g fileta z kurczaka
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 owoce awokado
1 granat
150 g sera feta
5 kubek sałatkowy
200 ml kwaśnej śmietany 
pomidory 
bazylia

Usmaż kaszę bulgur i szafran w maśle na patelni. Wlej bulion z kurczaka i gotuj pod przykrywką. Pokrój w kostkę kurczaka i podsmaż go na maśle na patelni przez około 7 minut. Dodaj sól i pieprz. Owoce awokado obierz, usuń nasiona i pokrój je na kawałki. Pokrój granat w kliny i wybierz z niego nasiona. Wymieszaj wszystko na półmisku, dodaj rozdrobniony ser feta, pomidory oraz bazylię. Podawaj z pieczywem i kwaśną śmietaną.

Jajka faszerowane

Wxxx - A ja żółtka rozgniatam z makrelą w sosie pomidorowym i tym jajka faszeruję. Bardzo dobre !!! Polecam!
Martom4 - Jaja faszerowane tuńczykiem.( żółtko, tuńczyk w lekkim sosie.)Jaja faszerowane z szynką (żółtko , szyneczka, szczypiorek)

Jajka w Majonezie

Krystyna83 - ...ja również bardzo lubię...gotuję jaja na twardo- przekrajam je wzdłuż na pół, układam na zielonych listkach sałaty albo kapusty pekińskiej....na każdą połówkę kładę trochę majonezu i  to posypuję czerwoną słodką papryką...wygląda apetycznie i tak samo smakuje

Katianka - Uwielbiam jajka w majonezie i ze szczypiorkiem albo w sosie tatarskim.

Koreczki

Guśka - ser brei pokrojony w trójkąty w winogronem....lub  kabanos ser fata i oliwki....

jkm - świetne pomysły ja w tamtym roku z Pauliną najstarszą też robiłyśmy dla starszych dzieciaków 15-latków to w mieszance koreczkowej była cebulka marynowana, ogórek korniszon, kukurydza mini z octu , chlebek, kabanos i sery różne, żółty , pleśniowy a jadłam i takie z łososia z jajkiem i ananasem lub łosoś z pastą w środku i winogron na wierzchu ryby wędzone w kompozycjach też się sprawdzają

Śledzie

renia - Przepis na tego śledzia znalazłam kiedyś  w "Poradniku domowym",od tego czasu robię  na każdą Wigilię.1/2 kg filetów śledziowych2łyżki cukru,olej1/4 szkl.octu,koncentrat ,cebula 4 szt.ziele  angielskie 2 ,liść laurowy 1 ,3 łyżki gorczycy.Na oleju zeszklić cebulę,dodać cukier,ocet, liść laurowy ,ziele, koncentrat i dusić 15-20 minut.Zdjąć z ognia i dodać gorczycę. Śledzie w słoju przekładać zimnym sosem,ostatnia warstwa to sos .Odstawić na 2-3 dni aby się " przegryzło". W lodówce mogą stać nawet 2 tygodnie ( o ile wytrzymają).

JUICYfruit's - Mój wujek robi najpyszniejsze śledzie pod słońcem :)filety kroi w drobne paseczki.Do tego : Cebulka pokrojona, jabłuszko i czosnek.Do tego sól i pieprz, oraz majonez, śmietana i jogurt naturalny - mój mąż uwielbia te śledzie, ja tez, no ale nie wolno mi za bardzo..


Przekąski bardziej wyszukane

Śliwki w boczku
Śliwki suszone bez pestek 
Cieniutkie plastry boczku - surowego wędzonego (może byc też każda inna surowa i wędzona wędlina)
Wykałaczki, papier do pieczenia.

Po 1 do 2 sztuk śliwek (w zależności od wielkości) zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Jeżeli śliwki są twarde to możemy je wcześniej namoczyć. Zawinięte śliwki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez 15 minut. Doskonałe na ciepło.

Krewetki marynowane w zielonej herbacie

16 krewetek, 
1 łyżka tartej skórki z cytryny, 
sól, 
pieprz, 
80 ml białego wytrawnego wina, 
100 ml śmietany, 
80 ml oleju, 
1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach, 
1 łyżeczka Czosnku suszonego w płatkach, 
2 saszetki Herbaty Zielonej

Zaparzyć herbatę w 150 ml gorącej wody. Do letniego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki oczyścić i włożyć do powstałej marynaty na min 2 godziny. Krewetki usmażyć na oleju. Na patelni po usmażeniu krewetek z marynaty, wina i śmietany przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli szukasz inspiracji na okazjonalnego drinka, zapraszam do wątku Wasz ulubiony drink.


Czym są zakąski dla mnie? To moc wrażeń smakowych oraz zapachowych. To chrupkie, miękkie, słone, słodkie kawałeczki szczęścia na języku. Przy trzecim kęsie nabierasz rozmachu, przy ósmym masz lepszy humor by spędzić mile czas w doborowym gronie. Tego Wam życzę!


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Mama Tymka
    Mama TymkaIkona zgłaszania komentarza
    Dziękuję za uznanie i wykorzystanie kilku moich przepisów :)