Zdrowo jeść - lepiej żyć - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowo jeść - lepiej żyć

Czytacie opakowania na produktach spożywczych jakie znajdują się w waszych lodówkach i spiżarniach? Wiecie czym przyprawiacie swoje obiady i co znajduje się w cukierkach, które kupujecie dziecku?

Zdrowo jeść - lepiej żyć

Autor zdjęcia/źródło: Hafija

A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania.

Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki przyprawowe, sztuczne zagęszczacze, sztuczne dodatki smakowe? Reklamy wmawiają nam, że dzięki temu nasze jedzenie będzie lepsze i będzie wyglądać korzystniej, a smak nie będzie płaski. A czasem po prostu brakuje czasu na przygotowanie czegoś na prawdę pożywnego i "prawdziwego".

Wiele osób nie wie, że zdrowe przygotowanie posiłków jest łatwiejsze niż się im wydaje.

Pierwsza rzecz jaką należy zrobić to wyrzucić kostki rosołowe, przyprawy typu "Vegeta", przyprawy w płynie typu "Maggi", słodziki i wszystkie słoiki i puchy pędzone na konserwantach, margaryny, mlekomixy, ciasta z pudełka itp.

Szczególnie zwróćmy uwagę na: E 110, E 249, i E 250, E621, E 954 , i inne.

Potem eliminujemy kolorowe napoje gazowane lub nie produkty czekolado-podobne, zupki w proszku.

I co dalej? Jak ugotować zupę bez kostki rosołowej?

Każda dbająca o zdrowie osoba powinna mieć pewien żelazny zestaw produktów spożywczych w lodówce, zamrażarce i spiżarni.

1. lodówka:

- świeże jajka

- świeże warzywa, a szczególnie marchewkę, pietruszkę, pora, ew. selera, cebulę, natka pietruszki, koperek

- jogurty naturalne

- śmietana

- mleko

- masło extra lub śmietankowe albo osełka

2. zamrażarka

- pomrożone pojedynczo skrzydełka kurczaka (ok 10)

- pomrożone kawałki mięsa wołowego (mniej więcej takiej samej wagi jak skrzydełka)

- zamrożone rozklepane kawałki schabu

- zamrożone, panierowane kotlety mielone typu burgery

- zamrożone w torebce na kostki lodu kostki gęstego bulionu mięsnego lub warzywnego

- zamrożona włoszczyzna, owoce, jednorodne warzywa (bez dodatkowych sosów)

3. Spiżarnia

- jednorodne przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, papryka ostra i słodka, kolendra, gałka muszkatołowa, tymianek, ziele jałowca, świeży czosnek

- kasze - kilka rodzajów

- makaron - najlepiej razowy

- mąka

- cukier

- zrobiony samodzielnie cukier waniliowy

- oliwa z pierwszego tłoczenia

- olej do smażenia najlepiej rzepakowy

- herbata czarna, zielona, czerwona

- soki do rozcieńczania - najlepiej samodzielne robione lub e które nie mają konserwantów i zagęszczaczy

- pomidory pasteryzowane (najlepiej osobiście)


Zamiast kostki rosołowej, na wrzątek rzucamy dwa skrzydełka i kostkę mięska wołowego (lub tylko skrzydełka lub tylko kostkę) przyprawiamy solą, pieprzem, zielem, listkiem i majerankiem, gotujemy 20-30 minut od zagotowania, dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, gotujemy i już mamy bazę do wielu zup, np. po dodaniu kaszy pęczak - krupnik. Kotlety zamiast w gotowej kupnej panierce panierujemy jajkiem i bułką tartą zmieszaną z przyprawami np. papryką. Sos blendujemy np. z jednym ugotowanym ziemniaczkiem lub zagęszczamy za pomocą śmietany i mąki.

Nie pijamy Coca Coli (chociaż czasem i mnie trudno się powstrzymać od łapczywego picia tego słodkiego napoju) tylko herbatę lub sok z wodą mineralną.

Ale czy da się tak na dłuższą metę?

Da się! Od kilku lat właśnie tak jem. A jem i smacznie i różnorodnie.

No ale to trzeba czytać składy wszystkiego co się kupuje!

Ano trzeba. Ale czy bierzecie lekarstwa bez przeczytania ulotki (niektórzy powiedzą "TAK", o zgrozo!), w większości pewnie nie. Tak więc dlaczego nie czytać składu pożywienia.

Smacznego!