W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
Śledzie warto jeść nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, czy Wigilii. Są zdrowe, niskokaloryczne i zawierają kwasy omega 3 tak potrzebne dla dobrego funkcjonowania naszego mózgu. Dlatego dobrze jest znać prosty, podstawowy przepis na śledzie w śmietanie, które możesz zarobić zarówno na Wigilię, jak...
Mają swoich amatorów – śledzie po kaszubsku. Przepis który proponujemy jednak jest wyjątkowy. Zainspirowała nas swoją kuchnią moja babcia. Lepszego...
Jest wiele możliwości podawania śledzia, solony, w occie, w oleju, smażony, wędzony. Familie.pl proponuje przepis, który idealnie pasuje do wykorzystania na wigilię. Śledź...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Jajka faszerowane tuńczykiem W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem...
W święta Bożego Narodzenia kultywujemy tradycję, ale mamy też czas i okazję na wypróbowanie czegoś nowego. W kuchni w tym czasie przygotowujemy tak dużo różnych potraw, że wśród nich znajdzie się miejsce zarówno dla klasycznych dań, jak i tych bardziej wyszukanych i niespotykanych. Sałatka na święta...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
poleca:
Śledź po cygańsku Śledź to już niemal klasyczna przystawka, której nie może zabraknąć na karnawałowym przyjęciu. Tutaj warto jednak postawić na coś nieoczywistego i zaskakującego. Taki właśnie jest przepis...
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone,...
Osobiście bardzo lubię przygotowania do świąt i podejmuje się ich z radością, ale… jak wiadomo to nie jest takie „nic” tylko „ogrom” wymagającej pracy. Od sprzątania, przez dekorowanie, po prezenty i gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie! Żeby to wszystko jakoś...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Z wielką niecierpliwością oczekiwałam w tym roku na Święta Bożego Narodzenia. Powodów było kilka. Po pierwsze: tydzień wcześniej spotkała mnie przykra sytuacja w pracy i chciała odciąć się od tego wszystkiego. Po drugie: wiedziałam, że czas Świąt to czas, który spędzę z...
Ryby polecamy jeść nie tylko na święta. Jednak za kilka dni zdecydowanie częściej będziemy je kupować na wigilijny stół i bożonarodzeniowe obiady. Jak wybrać dobrą rybę? Mamy kilka rad. Jak wybrać dobrą rybę? Ryby są jednym z filarów zbilansowanej diety. Stanową...
Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji i przepisów kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i regionalnych. Najważniejszą jednak pozostaje łamanie się opłatkiem w Wigilię oraz świąteczne ucztowanie pierwszego i drugiego dnia świąt. Dlatego do Bożego Narodzenia warto się odpowiednio przygotować,...