Karp po żydowsku – wigilijny przepis
Opublikowany przez:
monika.g
Autor zdjęcia/źródło:
Pixabay.com @ Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to ciekawa, słodka odmiana tradycyjnej potrawy wigilijnej. Swoją słodycz zawdzięcza rodzynkom i migdałom, a wywar, z którego zrobiona jest galareta nadaje mu niezwykłego smaku. Warto spróbować tego sposobu przyrządzania wigilijnego karpia.
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w postaci farszu zrobionego z mięsa ryby zawiniętego w jej skórę, tak, aby wyglądał na całą rybę. W naszym przepisie ryba podzielona jest na dzwonki. Pamiętaj, aby po ugotowaniu ryby wyjąć z niej ości, gdy ryba jest jeszcze ciepła najłatwiej jest to zrobić. Dzięki temu nie będą one później przeszkadzały w czasie jedzenia.
Karp po żydowsku
Składniki:
- 1 karp
- 5 cebul drobno pokrojonych
- 60 dkg rodzynek
- 60 dkg płatków migdałowych
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu
Składniki wywaru:
- głowy i odpady z 3 karpi
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1/4 selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 i 1/2 l wody
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rodzynki i migdały namocz w wodzie.
- Karpia dokładnie oczyść, odetnij łeb, wyjmij kręgosłup. Wszystkie odpady z ryby wrzuć do wrzątku. Dodaj sól, zioła, przyprawy, a także obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Całość gotuj minimum 2 godziny. Ugotowany bulion odcedź przez gazę, płyn podziel na dwie części.
- Karpia podziel na części tzw. dzwonki.
- W jednej części bulionu gotuj przez ok. 10 - 15 minut na wolnym ogniu rybne filety. Do drugiej części bulionu dodaj cebule. Duś je przez kwadrans. Pod koniec dodaj do nich namoczone rodzynki i migdały.
- Kiedy filety z karpia zmienią kolor z czerwonego na biały, wyjmij je z wywaru i przełóż na półmisek.
- Wywar, który pozostał po duszeniu ryby, przelej do cebuli dodaj pieprz do smaku. Można też dodać żelatynę, aby bulion lepiej stężał.
- Powstałym bulionem zalej rybę. Możesz do niej dodać ugotowaną marchewkę i zieloną pietruszkę, które pięknie ozdobią całe danie. Po ostygnięciu wstaw całość do lodówki.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora