Opublikowany przez: Kasia P. Źródło artykułu: Kasia.P
Autor zdjęcia/źródło: kolacja wigilijna menu - przepisy @ sxchu
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak mimo wszystko cała kolacja wigilijna, menu spoczywa na Twojej głowie – nie martw się! Mamy dla Ciebie małą pomoc w postaci listy "must have” na wigilijnym stole. Nasze sprawdzone przepisy pomogą zarówno spóźnialskim, jak i doświadczonym gospodyniom.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Migdały zalewać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Do wazy włożyć ryż i zalać mleczno-migdałowym wywarem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Suszone owoce opłukać, zalać przegotowaną wodą i odstawić na 3-4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamony i goździki. Gotować na małym ogniu ok. 25minut, uważając by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pszenicę oczyścić i zalać na noc wrzątkiem. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć i odsączyć, a następnie zemleć na maszynce. Połączyć z pszenicą z rozpuszczonym miodem oraz cukrem i likierem. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać dokładnie. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Filety umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić rybę na porcje i panierować w mące. Obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na resztę wlać wino, zagotować, odparować, żeby sos zgęstniał. Porcje ryby ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć i pokroić. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy i rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić i ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 6 godz.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Groch namocz na noc przed przygotowywaniem potrawy. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie. Groch musi się rozgotować. Kapustę posiekaj, zalej wodą, dodaj liście laurowe, startą marchewkę ziele angielskie i ¾ szklanki oleju. Gotuj do miękkości. Suszone grzyby namocz i ugotuj. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na oleju.
Ugotowane grzyby odcedź. Wodę z gotowania dodaj do kapusty, a grzyby posiekaj i podsmaż z cebulą. Na patelnie dodaj także pieczarki. Całość duś do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Dodaj sól, pieprz. Kiedy woda wyparuje połącz grzyby z kapustą. Gotuj przez ok. pół godziny.
Po tym czasie do kapusty dodaj odcedzony groch i gotuj całość bez przykrycia ok. 25 minut. Do momentu aż kapusta zgęstnieje.
Składniki:
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Namaczać na noc grzyby. Gotować je ok 5- 10 minut w wodzie w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć. Kapustę polewać wywarem z grzybów i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. 2 cebule posiekać i zeszklić na maśle. Ostatnią cebulę posiekać i smażyć na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby razem z cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z kapustą i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Przejść do wyrabiania ciasta. Mąkę wyrobić z jajkiem i niewielką ilością wody. Rozwałkować na cienki płat i szklanką wycinać koła. Lepić pierogi z farszem, zaklejając dokładnie. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Polać cebulką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pory i cebulę w skorupkach upiec w piekarniku do momentu aż skorupki będą ciemne. Buraki zalać zimną wodą i dodać grzyby. Gotować powoli, dodając pozostałe składniki i mieszać. Dodać upieczone pory i cebulę. Gdy barszcz zacznie się gotować, zahartować go 3 łyżkami octu. Gotować powoli, aż buraki zmiękną.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wrzątkiem w małym garnuszku, zagotować. Gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle, dodając grzyby. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą i pieprzem. Niekiedy grzyby są bardzo mokre i masa nie jest spójna, wtedy trzeba dodać nieco bułki tartej, żeby zgęstniała. Odstawić farsz. Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste - dolać mleka. Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad "brzuszkiem" trójkąta, aby powstało uszko. Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al.-dente w lekko osolonej wodzie. Maso rozpuścić w głębokiem garnku. Dodać bakalie i makaron. Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Liście wstawić do wrzątku i lekko zblanszować. Ugotować ryż. Cebulkę i grzyby pokroić, a potem podsmażyć na maśle. Dodać do ryżu i wymieszać z sosem sojowym. Doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście. Gołąbki obsmażyć na maśle z obu stron. Wywar z grzybów wykorzystać na sos. Dusić gołąbki w sosie przez 10 minut.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rybę pokroić w kawałki i posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę, z dwóch stron na lekko zrumieniony kolor. W mące obtoczyć bezpośrednio przed smażeniem.Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
pedroboy 2013.12.29 19:38
u nas są makowiki i grzybowiki, :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.