Śledzie po kaszubsku - najlepszy przepis
Opublikowany przez:
monika.g
Śledź to niezwykle popularna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Zdecydowanie śledzie po kaszubsku są jednym z najlepszych sposobów podania tej ryby. Sprawdzą się zarówno na wigilijnym stole, jak i o każdej innej porze roku.
Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
(123rf.com @ Śledzie po kaszubsku)
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- śledzie małosolne - 1 kg
- cebula - 1 kg
- koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
- olej - ½ l
- cukier
- sól
- liście laurowe - 2
- goździki - 8 sztuk
- ziele angielskie - 8 ziaren
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śledzie moczymy w wodzie.
- Cebulę kroimy w półksiężyce. Wkładamy ją do garnka lub na patelnię zalewamy całym olejem i smażymy.
- Dodajemy koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i smażymy dalej aż cebula będzie miękka. Następnie studzimy sos.
- Na każdym płacie układamy po łyżce sosu, zawijamy i spinamy wykałaczką.
- Wszystkie zawijane śledzie wykładamy w pojemnik i zalewamy resztą sosu.
Śledzie po kaszubsku po przyrządzeniu najlepiej potrzymać w lodówce przez kilka godzin, aby nasączyły się sosem. Podawać schłodzone, prosto z lodówki. Smacznego!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora