Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-11-24 14:22:42
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Makiełki to potrawa, a właściwie słodki deser, który serwuje się w większości domów w Wielkopolsce. To smaczne danie znane jest też na Śląsku, ale pod nazwą makówki. Starsi wielkopolanie wierzyli, że zjedzenie makiełek w noc wigilijną ma scalić rodzinę i zapobiec jej rozpadowi. Jak je przygotować?
To bardzo prosta potrawa, która w Wielkopolsce serwowana jest na bazie makaronu. Jej podstawą i kluczowym składnikiem jest jednak mak. Tradycyjną makiełkę wykonuje się z naturalnego maku, który należy moczyć całą dobę i kilkukrotnie przetrzeć. Osoby, którym zależy na czasie mogą wykorzystać gotową masę makową, dostępną w większości marketów. Samo wykonanie makiełki jest bardzo proste. Do ugotowanego makaronu należy dodać mak oraz drobno posiekane suszone owoce i orzechy. Całość możecie doprawić skórką z pomarańczy oraz miodem, który doda całości słodyczy. Makiełkę serwuje się na zimno, dlatego przed podaniem powinna dobrze schłodzić się w lodówce.
Mieszkańcy Kaszub czerpią z dobrodziejstw natury, a na świątecznych stołach dominują potrawy rybne. Różnorodność jest spora. Możecie znaleźć tam tradycyjnego smażonego karpia, wędzonego węgorza, flądrę w galarecie czy podawane na dziesiątki sposobów śledzie. Choć istnieje wiele przepisów, na które warto zwrócić uwagę, to właśnie śledzie po kaszubsku zyskały największą sławę, przez co dziś możemy je zjeść w różnych zakątkach Polski. Co je wyróżnia? Śledzie po kaszubsku serwowane są w aromatycznym pomidorowym sosie, dzięki któremu zyskują swój wyjątkowy smak. Można je również nieco urozmaicić wykorzystując do tego bakalie, np. rodzynki lub żurawinę, a także kiszonego ogórka.
Zupa o bardzo wdzięcznej nazwie siemieniotka to przepis popularny na Śląsku, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Podstawą jej przyrządzenia są nasiona konopii, które należy najpierw ugotować, zmieniając kilka razy wodę – pozwoli to pozbyć się z nasion charakterystycznej goryczki. Kiedy nasiona zaczną pękać, należy je odcedzić i dokładnie utrzeć, a następnie ponownie przelać wodą. Powstałe „mleczko” trzeba jeszcze raz zagotować z dodatkiem główki cebuli. Smak wywaru złamie dodatek słodkiej śmietany i przypraw – soli, pieprzu i cukru. Zupę serwuje się z dodatkiem np. uprażonej jęczmiennej kaszy.
Na Wigilii w regionie Mazowsza króluje tradycyjny barszcz czerwony serwowany z dodatkiem uszek z grzybowym farszem lub pasztecików z dodatkiem kiszonej kapusty. To właśnie takie połączenie smaków sprawiło, że ten miks ma szerokie grono wiernych miłośników również w innych regionach Polski. Jak przygotować klasyczny barszcz z czerwonych buraków?
Jedna z receptur mówi, że najlepiej smakuje barszcz z dodatkiem leśnych grzybów, które należy namoczyć w wodzie dzień wcześniej, a następnie zagotować. W oddzielnym (dużym) garnku przygotowuje się wywar z warzyw – buraków, pora, marchwi i pietruszki, który trzeba gotować 1,5 godziny, a następnie odcedzić. Do bulionu dodaje się grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i zakwas buraczany. W zależności od upodobań całość można doprawić odrobiną cukru, octu, pieprzu czy soli. Ważne, by przed podaniem nie gotować ponownie barszczu, bo może stracić kolor. Wystarczy delikatnie go podgrzać.
Zgodnie z ludową tradycją ten, kto podczas kolacji wigilijnej skosztuje 12 potraw może oczekiwać kolejnych 12 miesięcy spędzonych w dobrobycie. Świąteczny stół powinien obfitować w potrawy bliskie Waszemu sercu, choć zawsze można wzbogacić go o regionalne dania, które wzbogacą smak świąt.
Odkryj jeszcze więcej pomysłów na regionalne dania wigilijne na stronie Przepisy.pl.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.