Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Reklama Familie.pl Redakcja 2023-01-23 15:21:13
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Śledź to już niemal klasyczna przystawka, której nie może zabraknąć na karnawałowym przyjęciu. Tutaj warto jednak postawić na coś nieoczywistego i zaskakującego. Taki właśnie jest przepis na śledzie po cygańsku z grillowaną papryką i pomidorami. Jesteśmy przekonani, że ten wariant wzbudzi entuzjazm nawet wśród tych, którzy nie do końca przepadają za śledziami.
Przepis na śledzie po cygańsku jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu w kuchni. Dzięki temu zyskasz minuty na przygotowanie kolejnych potraw. Nieoczywiste połączenie smaków sprawia, że danie to naprawdę zachwyca. Będzie też ciekawą i nietuzinkową odmianą dla klasycznych śledzi w oleju.
Jajka w majonezie ze szczypiorkiem to również klasyczna przystawka. Na karnawałowy stół warto jednak postawić na nieco ich odmienioną wersję, czyli jajka faszerowane! Wystarczy ugotować jajka, przekroić je na pół i przełożyć żółtka do oddzielnej miski. Teraz wchodzi kwestia dodatków — tutaj możesz zaszaleć, ogranicza cię jedynie wyobraźnia!
Możesz dodać drobno pokrojoną szynkę i majonez. Lub spróbować połączenia z marynowanymi pieczarkami. A może wędzony łosoś i koperek? Każda propozycja jest dobra i sprawi, że tak klasyczna przystawka, jak jajka, zyska nową karnawałową odsłonę!
Żółtka wystarczy wymieszać z dodatkami i 1-2 łyżkami majonezu. Tak powstały farsz nałóż na połówki białek w puste miejsce, które powstało po wyjęciu żółtek.
Słone krakersy to doskonała baza do stworzenia wyśmienitych, karnawałowych przekąsek. Wystarczy ci dowolny żółty ser — ilość dostosuj po prostu do liczby gości, jaką zamierzasz przyjąć. Już 50 dag sera wystarczy, by zużyć niemal całą paczkę krakersów.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski. Dodaj 2-3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę ziół prowansalskich czy innych suszonych ulubionych ziół (np. bazylii, oregano czy tymianku). Wszystko wymieszaj i pozostaw w misce na 5-10 minut aż smaki się „przegryzą”. Następnie tak powstały farsz nakładaj na krakersy — gotowe!
Przy karnawałowym stole z reguły największą popularnością cieszą się przekąski tzw. na jeden kęs. Coś, co możemy wziąć w palce i od razu zjeść, bez użycia sztućców i talerzy. Taką przekąską są właśnie koreczki. To bardzo wdzięczna przystawka daje bowiem ogromne pole do popisu.
Do ich przygotowania potrzebujesz małych wykałaczek i kilku wybranych przez siebie produktów, które stworzą harmonijną całość. Możesz stworzyć m.in.: koreczki z ciemnych winogron i sera pleśniowego — jedno winogrono (najlepiej bezpestkowe) oraz kostkę wybranego sera pleśniowego (ok. 1 cm na 1 cm) nadziewasz na wykałaczkę — gotowe! Świetnym pomysłem na koreczki jest również połączenie oliwek i sera feta czy też sera mozzarella z pomidorkami koktajlowymi i świeżym listkiem bazylii.
Widzisz więc, że przygotowanie stołu na przyjście gości wcale nie musi być czasochłonne i męczące. Teraz kiedy już wiesz, jakie przekąski przygotować na karnawałowy stół, nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć ci powodzenia i smacznego!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.