Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!

Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!

Autor zdjęcia/źródło: Śledzie po kaszubsku przepis @ 123RF

Mamy dla Was dobre śledzie po kaszubsku. Przepis ten można stosować nie tylko od święta, lecz także na co dzień. Zapraszamy do wypróbowania w swojej kuchni.

Mają swoich amatorów – śledzie po kaszubsku. Przepis który proponujemy jednak jest wyjątkowy. Zainspirowała nas swoją kuchnią moja babcia. Lepszego więc przepisu nie znajdziecie. Pamiętać należy, że zgodnie z tym co mówi babcia, najlepsze śledzie są na drugi dzień, kiedy przejdą smakiem wszystkich przypraw. Śmiało więc można je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Uważajmy tylko, żeby nie zniknęły w magiczny sposób przed podaniem, bo są takie pyszne!


Śledzie po kaszubsku - przepis

Składniki:

1/2 kg filetów śledziowych (matjasy),
2 łyżki cukru,
1/4 szklanki oleju,

4 łyżki octu,
 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
30 dkg cebuli,
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe,
ziarenka gorczycy,

Wykonanie KROK PO KROKU

Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem.