Tradycja nakazuje, aby kolacja wigilijna była postna, czyli bezmięsna. Z tego powodu głównym daniem w tym dniu staje się ryba. Zawsze przygotowuje się więc śledzie na Wigilię na kilka wymyślnych sposobów. Oto nasze propozycje.
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z wieloma różnymi dodatkami – cebulą, śmietaną, olejem, ogórkami kiszonymi, papryką, a nawet rodzynkami lub ziemniakami. Wybraliśmy kilka najciekawszych przepisów na śledzie na Wigilię.
(Pixabay.com @ Śledzie na Wigilię)
Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!
Wigilijny śledź w oleju
Składniki:
- 600 g śledzi ala matijas
- 600-650 g cebuli
- 3 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki jałowca
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki majeranku
- sok z dwóch cytryn lub sok z pomarańczy i 3 łyżki octu winnego białego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin
- 1 szklanka oleju rzepakowego
dodatkowo: woda, mleko do moczenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śledzie odsączamy z zalewy, śledzie luzem płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą, tak aby nie porozrywać mięsa.
- Zalewamy wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie śledzia odsączmy i ponownie zalewamy tym razem wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin. Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.
- Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
- Cebulę kroimy w drobniutkie półplasterki,większe przekrajamy na pół.
- Śledzie kroimy w 3 cm kawałki , zasypujemy cebulą, dodajemy przyprawy sok z cytryn lub ocet i sok z pomarańczy (robiłam w obu opcjach, smak jest ten sam).
- Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy po czym pakujemy do szklanych naczyń, najbardziej praktyczne są słoiki, po czym chowamy w chłodne miejsce.
- Tak przygotowane śledzie serwujemy po 3-4 dniach, najlepsze są po około tygodniu, z pieczywem lub z ziemniakami.
- Pokrojone drobno mogą stać się sałatką lub tatarem śledziowym, zmniejszcie wtedy ilość oleju, ten otaczający duże kawałki ryby łatwo można od niej oddzielić.
Śledź na wigilię
Składniki:
- 3 płaty matiasa
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże ogórki korniszony
- 100 g twardego żółtego sera
- pół słoika 300 ml pieczarek marynowanych
- 2 czubate łyżki majonezu + do dekoracji
- pół zielonej papryki
- odrobina czerwonej papryki słodkiej do dekoracji
- 3/4 szklanki mleka
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śledzie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie krótko płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy wzdłuż by otrzymać łącznie 6 podłużnych płatów.
- Ser, zieloną paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pieczarki i 2 jajka.
- Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
- Małe miseczki napełniamy sałatką. Na niej układamy zwinięty filet śledziowy a do środka wkładamy przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy majonezem, mieloną papryką i cienkimi paseczkami zielonej papryki.
Śledzie na Wigilię - WIĘCEJ PRZEPISÓW>>