Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!
Opublikowany przez:
monika.g
2015-12-10 10:07:27
Tradycja nakazuje, aby kolacja wigilijna była postna, czyli bezmięsna. Z tego powodu głównym daniem w tym dniu staje się ryba. Zawsze przygotowuje się więc śledzie na Wigilię na kilka wymyślnych sposobów. Oto nasze propozycje.
(Photl.com @ Śledzie na Wigilię)
Śledź pod pierzynką
Składniki:
- 4 płaty śledziowe Matjas
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 3 średniej wielkości kiszone ogórki
- 3 marchewki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- majonez do posmarowania na wierzch
- sól
- pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w wąskie paseczki.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Ziemniaki z marchwią gotujemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Tak samo postępujemy z ogórkami, również trzemy na tarce, odciskamy sok.
- W szklanym naczyniu układamy warstwami: śledź, cebulę, ogórki, marchew, ziemniaki.
- Wierzch doprawiamy solą i pieprzem, wtedy nakładamy dość grubą warstwę majonezu.
- Majonez oprószamy ziołowym pieprzem, a następnie dekorujemy ugotowaną marchewką i natką pietruszki.
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- 5 płatów solonych śledzi
- 2 cebule
- 80g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki octu winnego
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka cukru
- 2 sztuki ziela angielskiego
- listek laurowy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub przez noc. Osuszyć i pokroić i na kawałki.
- Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na kilku łyżkach oleju.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, ocet, resztę oleju, cukier i przyprawy.
- Gotować minutę, zostawić do ostygnięcia.
- Zimny sos wymieszać ze śledziami. Przed podaniem wstawić do lodówki na kilka godzin.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>
Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!>>
Lista świątecznych zakupów spożywczych DO DRUKU>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora