To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń,...
Kolacja na Sylwestra powinna być w formie„szwedzkiego bufetu”. Przygotuj ją wcześniej. Rozmaite przekąski i przystawki powinny cieszyć oko kształtem i różnorodnością. Przygotowując zimne przekąski na imprezę zrób koniecznie pokaźniejsze zakupy. Łatwo bowiem przewidzieć,...
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś...
O zęby dziecka trzeba dbać jeszcze zanim się one pojawią. Mycie zębów u dziecka nie zawsze jest proste, bo maluch przeważnie nie lubi, gdy mu coś wkładamy do buzi i zamiast grzecznie ją otwierać woli ją zaciskać. Początki zawsze są trudne, ale systematyczna nauka to klucz...
Zęby mleczne są słabiej zmineralizowane niż zęby stałe, dlatego próchnica u małych dzieci postępuje bardzo szybko. Nieleczona prowadzi do ropnych powikłań, bólu, konieczności zażywania przez dziecko antybiotyków, przedwczesnego usuwania zębów, problemów ze zgryzem, a nawet...
Ząbkowanie – trudy okres dla rodziny Zaczyna się pomiędzy 4 a 8 miesiącem życia dziecka i przysparza całej rodzinie wielu negatywnych emocji –
Jest to odmienność biologiczna człowieka, którego natura obdarzyła dodatkową informacją genetyczną zawartą w chromosomie 21. Wpływa ona na rozwój i kształtuje cechy wyróżniające daną osobę pośród innych ludzi. W XIX wieku angielski lekarz John Langdon Down opisał opisał...
Idealną sytuacją jest niespodziewane odkrycie u maluszka ślicznego, białego ząbka. W większości przypadków jednak nie jest tak łatwo. Dzieci ciężko przechodzą ząbkowanie, wiąże się ono z bólem, marudzeniem, a nawet stanem podgorączkowym. Pierwsze nieprzyjemne...
W ciągu pierwszego roku życia zazwyczaj jako pierwsze pojawiają się dwa górne siekacze, a gdy malec ukończy już roczek wyposażony już jest w cztery zdrowe zęby z grupy siekaczy bocznych i przednich. Po pierwszych czterech ząbkach następuje kilkumiesięczna przerwa. Jeśli...
Kiedy na pierwszą wizytę u dentysty? Na pierwszą wizytę kontrolną do dentysty powinno się zabrać dziecko, biorąc pod uwagę kolejność ząbkowania - ok. 6 miesięcy po wyrznięciu się pierwszego mlecznego zęba,...
Gdy pojawiają się ząbki, następuje także przełom w karmieniu dziecka, które staje się coraz bardziej samodzielne, może gryźć i dzięki temu poznaje znacznie więcej smaków i struktur pożywienia. Doskonałym prezentem dla naszej pociechy z okazji pojawienia się pierwszego...
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Obiad dla dzieci jest głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinien on być najbardziej treściwy z posiłków. Każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest chude mięso...
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby...
- Dzień dobry Sophie. Czy to prawda, że już od ponad 55 lat niezmiennie, nieustająco i niezmordowanie...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Przede wszystkim powinnaś przygotować zdrowszą panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania...