Oswajaj dziecko z myciem zębów już od pierwszych chwil życia. Przemywaj dziąsła niemowlaka zwilżonym gazikiem przynajmniej dwa razy dziennie. Niech przyzwyczaja się do tych codziennych czynności, a bedziesz miała znacznie ułatwione zadanie na przyszłość.
Zgryz dziecka zaczyna kształtować się już w życiu płodowym. Wtedy również powstają zawiązki zębów mlecznych oraz stałych i tworzy się żuchwa. Na prawidłowy rozwój tych części ciała maluszka w czasie ciąży ma wpływ dieta przyszłej mamy, która powinna...
Nie możesz się doczekać aż u swojego maluszka zobaczysz wreszcie mały, biały ząbek. Jednak najpierw ty i maluch musicie przetrwać często trudny czas wyrzynania się zębów u dziecka. Ból i stan zapalny jaki powodują rosnące i przebijające się przez dziąsła pierwsze ząbki...
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Według stomatologów pożegnanie ze smoczkiem powinno nastąpić najpóźniej do 18 miesiąca życia dziecka. Gdy u malucha pojawią się ząbki powinnaś ograniczyć ssanie. Powoduje ono problemy ze zgryzem i przeżuwaniem i dziecku mogą krzywo rosnąc ząbki. Ssanie smoczka także zwiększa ryzyko pojawienia się...
Jak objawia się ząbkowanie? To, kiedy dziecko ząbkuje, wynika z indywidualnych predyspozycji. Niektórym maluchom ząbki zaczynają się pojawiać bardzo szybko, nawet w 4. miesiącu życia, innym dopiero w okolicach ukończenia roczku....
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Skuś się na szybkie wegetariańskie dania bez mięsa. Chrupiące warzywa z dodatkiem świeżych ziół oczarują domowników swą różnorodnością i wspaniałym aromatem. Warzywne potrawy przygotujesz...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Najwyższy czas zastanowić się nad tym, co chcielibyśmy przygotować na świąteczny stół. Podstawą...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
O ząbki zaczynamy dbać… zanim się pojawią! Dbanie o jamę ustną dziecka powinno zacząć się już...
Centrum Medyczne ProMiMed zaprasza wszystkich małych pacjentów, do wzięcia udziału w programie edukacyjnym "Zdrowy Ząbek". Celem programu jest przełamanie stereotypów związanych z wizytą w gabinecie stomatologicznym i rozbudzenie w dzieciach...
Przygotowanie domowego pasztetu to sposób na stworzenie wyjątkowego, aromatycznego dania, które zachwyci każdego smakosza. Mamy sprawdzony przepis na pasztet domowy, który możesz z powodzeniem przygotować na te święta. Sprawdzony prepis na pasztet domowy...
Za oknami na dobre zagościła jesienna aura, a nagła zmiana temperatur może sprzyjać przeziębieniom. Dlatego nie czekajmy do zimy, żeby zadbać o odporność, a w przypadku przeziębienia od razu zastosujmy domowy syrop na przeziębienie. Domowy syrop na przeziębienie – jak go zrobić? Gdy...
Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci! Jak zrobić domowy chłodnik na lato? Chłodnik...
Ząbkowanie jest procesem, który przebiera różnie u każdego malucha. U jednych dzieci ząbki wyrastają niemal bezboleśnie, inne natomiast swoim zachowaniem manifestują wyjątkowo złe samopoczucie. Jakie są objawy ząbkowania? Ząbkowanie – te objawy warto znać Ząbkowanie u maluszka może...
Od wieków wiadomo, że czosnek ma wyjątkowo korzystne działanie na nasze zdrowie. Działa antyseptycznie, wspomaga układ krążenia i funkcje mózgu i układu nerwowego. Niezwykle popularny staje się ostatnio czarny czosnek, znany od wieków w Korei czy Japonii. Czym jest czarny czosnek i jak go...