Bakłażan w trzech odsłonach! BAKŁAŻAN PRZEPISY
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Bakłażan przepisy; Designed by Freepik
Ciemnofioletowy o lśniącej skórce bakłażan przywędrował do nas z Indii. Traktujemy go jak warzywo choć z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Bakłażan inaczej zwany oberżyną lub gruszką miłosną nie jest szczególnie aromatyczny więc powinniśmy go łączyć z innymi warzywami. Zobacz – bakłażan przepisy!
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką to potrawy lubiane prawie na całym świecie. Z ugotowanych bakłażanów sporządza się natomiast doskonałe pasty i dipy, bardzo popularne w kuchni arabskiej. Bakłażan przepisy! Przedstawiamy najlepsze :)
Bakłażan faszerowany mięsem
Składniki:
- 300 g obranych i posiekanych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki suchych: oregano, bazylii, słodkiej papryki
Wykonanie KROK PO KROKU
- Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy z nich łyżeczką miąższ.
- Łódeczki bakłażanów smarujemy od środka oliwą z dodatkiem soli i roztartego ząbka czosnku.
- Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę, rozdrobnione 2 ząbki czosnek i mięso mielone.
- Dokładamy miąższ z bakłażanów i pomidory.
- Dusimy około 6 minut.
- Dodajemy zioła i przyprawy.
- Łódki bakłażana napełniamy farszem.
- Posypujemy natką i parmezanem
- Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Bakłażan faszerowany pieczarkami i porem – bakłażan przepisy
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1,5 cm dookoła.
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Dodajemy pory pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 5 minut.
- Dodajemy miąższ z bakłażanów i dusimy dalej.
- Doprawiamy do smaku, oprószamy cynamonem.
- Łódeczki bakłażana wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st.C.
- Wyjmujemy z piekarnika wypełniamy farszem i posypujemy serem oraz natka pietruszki.
- Wszystko zapiekamy jeszcze ok. 20 minut w tej samej temperaturze.
Faszerowany bakłażan; @pixabay.com
Bakłażan przepisy – faszerowane bakłażany duszone w pomidorach
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 50 dag filetów z indyka lub kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- po 1/2 łyżeczki chilli i przyprawy kuchni włoskiej
- 8 małych plastrów miękkiego żółtego sera
- 2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
- świeżo zmielony pieprz do oprószenia bakłażanów
- 1/2 puszki siekanych pomidorów
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy miąższ ze środka.
- Bakłażany solimy i odstawiamy na bok, aby puściły sok.
- Mięso myjemy, suszymy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oliwy i doprawiamy solą, chilli oraz przyprawą włoską i dokładnie mieszamy.
- Czerwoną paprykę, pepperoni, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
- Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy, dodajemy przygotowaną cebulę, chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy roztarty ząbek czosnku, smażymy i gdy czosnek zaczyna pachnieć dodajemy mięso.
- Po 7 minutach na patelnię dodajemy obie papryki oraz pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a papryka stanie się miękka.
- Wszystko doprawiamy do smaku.
- Bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i cieniutko smarujemy przecierem lub koncentratem pomidorowym, po czym oprószamy zmielonym pieprzem.
- Farszem napełniamy bakłażany.
- Na dno garnka dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, oregano oraz czosnkiem, po czym układamy bakłażany.
- Dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż bakłażany będą miękkie.
- Pod koniec duszenia, układamy na bakłażanach paski sera żółtego.
- Przykrywamy pokrywką i dusimy aż ser się roztopi.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora