Opublikowany przez: monika.g 2015-10-08 16:57:40
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale smaczny niestety nie był. Pamiętam, że nie lubiłam „tego ziela” na talerzu, jadłam tylko trochę, żeby mama nie mówiła, że nic nie ubyło. Na szczęście teraz wiemy już jak go prawidłowo przyrządzać, żeby był nie tylko zdrowy, ale i smaczny.
(Pixabay.com @ Jak przyrządzić szpinak?)
Zalety szpinaku
Szpinak polecany jest szczególnie kobietom w ciąży i planującym dziecko ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, żelaza oraz potasu i magnezu. Liście szpinaku mają wiele innych dobroczynnych właściwości m. in. chronią przed miażdżycą i działają antynowotworowo dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Poza tymi właściwościami szpinak jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawarte w nim potas i witaminy z grupy B ułatwiają spalanie węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
Jak przyrządzić szpinak? – najlepsze przepisy
Sałatka ze szpinakiem
Świeży szpinak najlepiej użyć do przyrządzenia pysznej sałatki z dodatkiem suszonych pomidorów, szynki i prażonych pestek.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Makaron ze szpinakiem
(Pixabay @ Jak przyrządzić szpinak?)
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Jak przyrządzić szpinak? - WIĘCEJ ZDROWYCH I SMACZNYCH PRZEPISÓW>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.