Mięsa w jesiennej odsłonie
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Mięsa w jesiennej odsłonie@pixabay.com
Jesień to przede wszystkim czas zbiorów cennych i smacznych warzyw. Warto więc o tym pamiętać i umieścić je w domowym jadłospisie.
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.
Zapiekanka z jesiennymi warzywami
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 400 g mięsa mielonego (z rostbefu)
- 1 łyżka sosu worcesteire
- mała dynia
- 400 ml passaty
- 1 papryka
- po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii (najlepiej świeżych)
- 3 łyżki śmietany 30 %
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 torebka ugotowanego ryżu (użyliśmy jaśminowego, lecz dobry też będzie arbario lub basmati)
- 100 g tartego, ciągnącego się sera
Wykonanie KROK PO KROKU
- Dynię hokkaido i paprykę pokrój w kostkę.
- Podsmaż czosnek i czerwoną cebulkę, aż będą szkliste.
- Dodaj mielone mięso, sos worcesteire, śmietankę, gdy się zetnie, dodaj passatę, dynię i paprykę oraz dopraw świeżymi ziołami i parmezanem.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj ryż.
- Włóż pierwszą część do połowy naczynia żaroodpornego, na to połóż połowę sera.
- Czynność powtarzaj z drugą częścią farszu i sera.
- Piecz około 40 minut.
- Zapiekankę przykryj folią aluminiową, żeby ser się nie przypalił lub wierzch posyp serem na 10 minut przed końcem pieczenia.
Cielęcina z fasolką szparagową
Składniki:
- 40–50 dag cielęciny pokrojonej w kostkę
- mąka do panierowania mięsa
- fasolka szparagowa
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
- 2–4 pomidory malinowe, pokrojone w ćwiartki
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- pęczek dymki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- czarne oliwki
- sól, pieprz lub ostra papryka mielona
- olej słonecznikowy
- białe wino, bulion lub woda
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Fasolkę szparagową ugotuj na parze tak na półtwardo.
- Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, obsmaż kostki mięsa osolone i oprósz mąką.
- Smaż po kilka, aby nie zaczęły się dusić, tylko zrobiły się rumiane.
- Wyjmij je i odłóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się dusiła potrawa.
- W tym samym tłuszczu obsmaż cebulę i posiekaj czosnek, dołóż ją do mięsa.
- Dolej trochę oleju, mieszając smaż paprykę. Dodaj do niej pomidory, a na końcu oliwki.
- Chwilę trzymaj na ogniu mieszając.
- Do naczynia z mięsem dodaj warzywa z patelni oraz podgotowaną fasolkę, przekrojoną na pół.
- Na patelnię wlej wodę, bulion lub białe wino, zagrzej i rozprowadź przysmażone resztki mięsa i warzyw z patelni.
- Płynem zalej zawartość żaroodpornego naczynia. Starannie przykryj folią aluminiową podwójnie złożoną lub dopasowaną pokrywką
Pokaż wszystkie artykuły tego autora