Mięsa w jesiennej odsłonie
Opublikowany przez:
Mela134
Jesień to przede wszystkim czas zbiorów cennych i smacznych warzyw. Warto więc o tym pamiętać i umieścić je w domowym jadłospisie.
Miesa w jesiennej odsłonie@flikr.com/Varchar N
Pieczony kurczak z jesiennymi warzywami
Składniki:
- 700 g dyni
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 czerwone cebule
- 600 g ziemniaków
- 1 kurczak podzielony na 6-7 części
- 100 ml oleju
- sól do smaku
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 5-6 gałązek tymianku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię, pora, selera i ziemniaki pokrój na kawałki.
- Cebulę pokrój w krążki.
- Olej zmieszaj z 2 łyżeczkami soli i papryką. Połową marynaty natrzyj kurczaka
- Resztą natrzyj warzywa i odstaw na 30 minut.
- Mięso i warzywa umieść na blasze piekarnika i piecz 45 minut w 200 st. C.
- Danie podawaj udekorowane tymiankiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora