Mięsa w jesiennej odsłonie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mięsa w jesiennej odsłonie

Jesień to przede wszystkim czas zbiorów cennych i smacznych warzyw. Warto więc o tym pamiętać i umieścić je w domowym jadłospisie.


Miesa w jesiennej odsłonie@flikr.com/Varchar N

Pieczony kurczak z jesiennymi warzywami


Składniki:

  • 700 g dyni
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 czerwone cebule
  • 600 g ziemniaków
  • 1 kurczak podzielony na 6-7 części
  • 100 ml oleju
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5-6 gałązek tymianku


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię, pora, selera i ziemniaki pokrój na  kawałki.
  2. Cebulę pokrój w krążki.
  3. Olej zmieszaj z 2 łyżeczkami soli i papryką. Połową marynaty natrzyj kurczaka
  4. Resztą natrzyj warzywa i odstaw na 30 minut.
  5. Mięso i warzywa umieść na blasze piekarnika i piecz 45 minut w 200 st. C.
  6. Danie podawaj udekorowane tymiankiem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Pigowiec - smaczny i zdrowy>>

Dynia – królowa jesieni>>