Kolacja na Sylwestra powinna być w formie„szwedzkiego bufetu”. Przygotuj ją wcześniej. Rozmaite przekąski i przystawki powinny cieszyć oko kształtem i różnorodnością. Przygotowując zimne przekąski na imprezę zrób koniecznie pokaźniejsze zakupy. Łatwo bowiem przewidzieć, że podczas szaleńczej sylwestrowej nocy skuszą one nawet najbardziej sytych gości.
Roladki z szynki z papryką
Składniki na dwie osoby:
- 20 dag plasterków wędzonej szynki
- 40 dag małych strączków papryki
- 40 dag miękkiej fety
- 1 cebula
- 3 łyżki marynowanych zielonych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ostrego keczupu
- 6 łyżek oliwy
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Fetę utrzyj z posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami.
- Dopraw ziołami i pieprzem.
- Strączki papryk umyj, odetnij nasady ogonków i oczyść z pestek.
- Do środka strączków włóż po łyżeczce pasty z fety. Plasterki szynki posmaruj keczupem i pozostałą pastą serową. Zwiń w ruloniki.
- Na oliwie podsmaż czosnek, zbrązowiały wyrzuć.
- Na czosnkową oliwę włóż ruloniki z szynki i strączki papryki.
- Obsmaż na rumiano. Ułóż na talerzu i nadziej na wykałaczki.
Rozmaite koreczki
Składniki:
- kilka czarnych oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser feta pokrojony w kostkę
- kilka ogórków konserwowych
- twarożek śmietankowy Almette
- kilka plastrów szynki konserwowej
- plastry ogórka świeżego
- pomidor
- ser żółty pokrojony w kostkę
- oliwki czarne
- rzodkiewki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Nadziać na wykałaczki po oliwce, pomidorku koktajlowym i kostce sera feta.
- Szynkę konserwową posmarować serkiem Almette. Każdy ogórek zawinąć szynką. Pokroić w plastry i przekłuć wykałaczką.
- Na wykałaczkę nadziać plaster ogórka, cząstkę pomidora, ser żółty, oliwkę i rzodkiewkę.