Opublikowany przez: Mela134 2017-02-23 13:21:55
To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Znajdziemy w niej także dużo witamin z grupy B i witaminy C. Rzepa jest to warzywo niskokaloryczne, które dostarcza nam dużo błonnika.
Bulwę rzepy, podobnie jak ziemniaki, możemy piec, gotować i smażyć, zaś młode liście, gdy je przesmażymy na maśle z dodatkiem czosnku, świetnie zastąpią szpinak. Jednak najczęściej na naszych stołach gości surówka z rzepy. Bazą do niej jest tarta rzepa do której dodajemy różne dodatki. Możemy przygotować ją przygotować klasycznie z marchewką, jabłkiem i sokiem z cytryny lub na słodko z miodem, rodzynkami i orzechami.
Surówka z rzepy z orzechami
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Surówka z rzepy i marchewki
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.