Obiad dla dzieci
          
            
              
                              
                   Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                   
                
              
                          
          
                      
               
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Obiad dla dzieci@flikr.com/Denise Krebs                
                           
          
          Rodzinny obiad jedzony wspólnie przy jednym stole to bardzo ważna sprawa, zwłaszcza dla małych dzieci. Maluchy uczą się regularnego spożywania posiłków i właściwych nawyków żywieniowych, a także rzeczy bardzo istotnej, czyli celebracji wspólnego jedzenia.
                    
          
            
                Obiad dla dzieci  jest głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinien on być najbardziej treściwy z posiłków. Każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest chude mięso bogate w białko, ryby zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe, sezonowe owoce i warzywa bogate w witaminy. Postaraj się urozmaicać obiady i podawać dzieciom to co lubią.
Zupa marchewkowo-imbirowa
Składniki:
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy  
- 250 ml bulionu warzywnego
- 30 ml płynnej śmietanki 18%
- pestki z dyni do dekoracji
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Marchewkę pokrój w plasterki i ugotuj w bulionie.
- Dodaj starty imbir oraz sól i pieprz do smaku. 
- Po ugotowaniu marchwi dodaj sok z połówki pomarańczy.
- Całość zmiksuj na gładką masę i  dodaj śmietankę.
- Udekoruj pestkami z dyni.

Obiad dla dzieci@flikr.com/Katrin Gilger
Makaron z pomidorami i serem
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu makaronu typu rurki
- 3 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki (mogą być świeże, ale przed pokrojeniem należy je sparzyć i usunąć skórkę)
- 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
Wykonanie KROK PO KROKU:
                 
                    
                    
                 
- Makaron wrzuć na chwilę na wrzątek tak, aby ugotował się na półtwardo.
- Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek tak, aby zakryła całe dno. 
- Następnie  wrzuć cebulę i czosnek, a na nie makaron. 
- Całość zalej pomidorami z puszki i posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.
Potrawka z kurczaka
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę jabłek
- 1 cebula drobno posiekana cebula
- 1 szklanka chudego rosołu z kury1 czubata łyżka mąki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż na oleju.
- Dodaj do niego jabłka pokrojone w kostkę i cebulę.
- Smaż całość przez chwilę, a następnie przełóż do garnuszka.
- Rosół z kury połącz z mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszaj i przelej do kurczaka.
- Dopraw solą i cukrem.
- Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. 
- Potrawkę możesz podać z ryżem lub makaronem.
 
 
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
 
 
                
                                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora