Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Zapiekanka warzywna @flikr.com/Jeremy Keith
Po letnim owocowym obżarstwie czas na jesienne warzywa. Ta pora ich nie skąpi więc korzystaj póki są. Przyrządź z nich warzywne zapiekanki. Wystarczy, że połączysz pyszne produkty w jednym naczyniu i zapieczesz.
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje.
Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 pomidory
- 150 g żółtego sera
- 150 g szynki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- Szynkę pokrój w paski, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem.
- Ziemniaki połącz z cebulą, czosnkiem, pomidorami, serem i połową szynki.
- Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz połową ziół prowansalskich i przełóż do naczynia.
- Zapiekankę posyp resztą szynki i polej śmietaną wymieszaną z pozostałymi ziołami i pieprzem.
- Piecz 25 minut w temp. 200 st.
Zapiekanka warzywna z cukinią
Składniki:
- 200 g makaronu rurki
- oliwa
- 50 g parmezanu
- 2 średnie cukinie
- 5 pomidorów
- 150 g szynki
- 150 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj makaron, a następnie skrop go oliwą i posyp parmezanem.
- Całość wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180-200 st.
- Umyte cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Kilka plastrów cukinii odłóż
- Pomidory pokrój w plasterki, a szynkę w paski.
- Pokrojone warzywa i szynkę wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch zapiekanki przykryj plastrami cukinii i posyp startym żółtym serem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora