Co to jest tran Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tranu określane są również ciekłe tłuszcze pozyskiwane...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Witamina D produkowana jest samoistnie przez nasz organizm pod wpływem słońca. Jednak że względu na naszą szerokość geograficzną, nasz organizm nie może wyprodukowac jej zbyt dużo. Dlatego też należy zadbac o właściwą dietę. Funkcje: - odpowiada za...
Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, ryby, mięso pręgi, dróbProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże, soja, kiełki pszenicy, orzechy...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jajka, wątroba i podroby, kawior, ryby. Produkty pochodzenia roślinnego: kalafior, kapusta, szpinak, pomidory,...
Waginoza bakteryjna - zakażenie pochwy (Bacterial vaginosis – BV) jest najczęstszą przyczyną infekcji intymnych kobiet w okresie rozrodczym. Wykrywa się ją u 60 % kobiet z zapaleniem pochwy. Konsekwencją choroby może być m.in. niepłodność, poronienia,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Czynności codzienne wykonywane w ciągu 1 godziny
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Dna moczanowa zwana również artretyzmem lub skazą moczanową jest to przewlekła choroba związana z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego. Najczęściej dotyka ona mężczyzn po 40 roku życia. Wiąże się z różnego niezdrowym odżywianiem i innymi chorobami...
ARYTMIA- zaburzenie pracy serca spowodowane jego przyspieszeniem lub zwolnieniem. Zdrowe serce wykonuje 60-100 uderzeń na minutę. Część z nas sporadycznie miewa arytmię- najczęściej jest to kołatanie, które polega na dodatkowych skurczach serca i jeśli nie zdarza się...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Wiele noworodków wydaje się mieć krzywe nóżki, z regóły nóżki prostują się gdy dziecko zaczyna chodzić, jeśli u ponad 2-letniego dziecka zauważymy wyraźne łukowate wycięcie może to wskazywać na zaburzenia mineralizacij kości, do jakich należy krzywica ( uwarunkowana zwykle...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.
Ciasto, ryby, naleśniki ze śmietaną i dżemem, czy lody na plaży – to są ważne rzeczy dla każdego malucha. Dla dzieci z alergią pokarmową takie przyjemności mogą jednak skończyć się swędzącą wysypką i pobytem w szpitalu.
Zwane też wypryskiem atopowym, egzemą, a niegdyś świerzbiączką Besniera, wypryskiem alergicznym lub alergicznym zapaleniem skóry. Jest to zaliczana do chorób atopowych choroba skóry, wywołana genetycznie uwarunkowaną nieprawidłową reakcją immunologiczną....
Małe dzieci, u których występuje alergia pokarmowa, zwłaszcza te, które źle reagowali na różne produkty spożywcze, są bardziej narażone na rozwój nadwrażliwości...