Badanie, przeprowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego,...
Co więcej, mięso stanowi podstawowy składnik jadłospisu, a nasze ciało z długim przewodem pokarmowym nie jest przystosowane do tego, by radzić sobie...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...
Wybierając odpowiednie kosmetyki dla noworodka zasada jest prosta: im mniej składników, tym lepiej dla malucha. Trzeba zwracać uwagę na to, co dany kosmetyk ma w swoim składzie. Duża ilość...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Nie lekceważ wymiotów! Prawidłowe funkcjonowanie...
Czym różnią się tzw. potówki od wysypki? Dlaczego noworodek wciąż cierpi na kolkę? Skąd ona się bierze? A pleśniawki? Tyle pytań i wątpliwości. Kochani! Przede wszystkim pamiętajcie,...
Większość mam jako jednym z pierwszych produktów jakie podaje oprócz mleka jest kaszka. Warto więc przyjrzeć się jakie produkty obecnie są dostępne na rynku i co ich jedzenie wnosi do jadłospisu naszego maluszka.
O zdrowie warto zawalczyć wszystkimi możliwymi metodami, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi samopoczucie i dobra forma rodziny. Wystarczy przecież, że dziecko...
Czy istnieje jakiekolwiek przełożenie diety dziecka na jego wyniki w nauce i czy dieta może wpływać na pamięć i koncentrację ucznia? Oczywiście! Istnieją...
Każde dziecko wie, że domowe konfitury, zwłaszcza te świeże wykonane latem, smakują pysznie. Malucha nie trzeba długo zachęcać do słodkiej konfitury z truskawek. Czy konfitury z malin są równie popularne? Zdecydowanie większość z nas preferuje tańsze truskawki, ale może warto także spróbować...
Jaki jest najlepszy syrop na suchy kaszel? Wiele osób nie wyobraża sobie innego niż ten, który przyrządzany jest z cebuli według przepisu babci. Nie dość, że jest...
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Przeziębienie czy grypa? Na początku, najważniejsze...
Pigwa - znacie? lubicie? Co robicie z pigwy? Co można z niej zrobić? ,Pigwa - znacie? lubicie? Ja znam pigwowca, który czesto mylnie nazywany jest pigwa.,Pigwa - znacie? lubicie? Pigwa , kwaśniejsza od cytryny Można ją przetwarzać w słoiki ,konfitury...
Skuś się Soczysta, smaczna i zdrowa. Śliwka zawiera niewielką ilość kalorii, a do tego jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Główną...