Opublikowany przez: Kasia P.
Przeziębienie czy grypa?
Na początku, najważniejsze jest rozpoznanie. Przeziębienie atakuje głównie górne drogi oddechowe, a odpowiadają za nie głównie rhinowirusy i koronawirusy. Jeżeli dodatkowo pojawi się nadkażenie bakteryjne, może dojść do uogólnionego stanu zapalnego całego układu oddechowego. Przyczyną infekcji zarówno wirusowych jak i bakteryjnych jest spadek odporności, mający miejsce na przykład w sytuacji silnego wychłodzenia organizmu. Szczególne problemy z odpornością mogą mieć dzieci do 4 roku życia oraz osoby starsze.
Gdy tylko zauważymy pierwsze objawy osłabienia organizmu, warto wspomóc jego obronne siły naturalnymi specyfikami. Żelazny zestaw to mleko z miodem oraz herbatki z lipy czy malin działają rozgrzewająco i napotnie, ułatwiając oczyszczenie organizmu z toksyn. Ważne jest picie minimum 1,5 litra płynów na dobę. Zatkany nos najlepiej smarować maścią majerankową oraz stosować inhalacje z roztworu soli kuchennej lub sody oczyszczonej. Bolące gardło można zwalczyć płucząc je ciepłym sokiem z cytryny z dodatkiem miodu. Sprawdzają się również samodzielnie sporządzone syropy z cebuli czy czosnku wzmagające odporność, działające wzmacniająco i przeciwzapalnie. Objawy przeziębienia znakomicie łagodzi witamina C, której doskonałym źródłem są soki owocowe, szczególnie z pomarańczy, grejpfrutów i czarnej porzeczki oraz owoce kiwi.
Również miód Manuka posiadający szczególnie silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne jest właściwą rekomendacją zarówno w sytuacji gdy dopadła nas grypa, jak również gdy chcemy się jej ustrzec i wzmocnić układ immunologiczny. W przypadku grypy miód wpływa pozytywnie zarówno na profilaktykę jak i leczenie infekcji. Cechuje się właściwościami immunostymulującymi, podwyższając odporność – wyjaśnia farmaceuta Grzegorz Carowicz. Codziennie rano, na czczo wypijajmy szklankę wody z cytryną i dwoma łyżeczkami miodu Manuka MGO, aby pozytywnie pobudzić odporność.
Właściwości tego miodu dostrzegli Nowozelandczycy i Maorysi – rdzenni mieszkańcy kraju, w którym rośnie krzew manuka. Zauważyli, że jedzenie miodu Manuka niezwykle korzystnie wpływa na odporność. Miód manuka wg Nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute wpływa również pozytywnie na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę probiotycznych bakterii jelitowych.
Oprócz methylglyoxalu Miód Manuka MGO zawiera m.in. enzymy, aminokwasy, potas, fosfor, wapń oraz witaminy A, C i witaminy z grupy B – istotne w procesie wychodzenia z choroby.
Miód świetnie radzi sobie z kaszlem u dzieci, skutecznie łagodząc jego napady. Należy go stosować w trakcie choroby po 25 gramów rano i wieczorem, najlepiej rozpuszczonego w naparze lipy i bzu, wtedy jego lecznicze właściowości są silniejsze. Gdy przeziębieniu lub grypie towarzyszy zapalenie górnych dróg oddechowych, można zastosować
Miód Manuka do inhalacji. Wystarczy 20ml wodnego roztworu miodu i 15 minut nebulizacja, by odczuć poprawę. W przeciwieństwie do innych miodów, aktywność miodu manuka nie traci zdrowotnych właściwości w wysokich temperaturach, np. gdy dodajemy go do ciepłej herbaty.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.