Opublikowany przez: monika.g 2015-02-24 14:57:38
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Nie wszystkie z nich są czystą chemią, niektóre mają pochodzenie naturalne, pod tym względem można wyróżnić:
Lista E
W Unii Europejskiej istnieje tzw. lista E, na której zgromadzono wszystkie chemiczne dodatki do żywności i nadano im skróty literowo-cyfrowe. Taki system ma umożliwić producentom umieszczenie wszystkich użytych dodatków na niewielkiej na ogół etykiecie listy składników oraz ułatwić i zmniejszyć u nabywcy negatywne wrażenie jakie może się pojawić przy czytaniu skomplikowanych nazw chemicznych.
Wymienię tylko te środki, na które należy uważać i które są szkodliwe w większych dawkach. Lista E jest naprawdę długa i ciągnie się w nieskończoność, więc nie sposób wymienić wszystkich środków, zwłaszcza, że systematycznie są do niej dodawane kolejne.
Jakie produkty zawierają najwięcej chemicznych dodatków? Oto one:
Wędliny - mogłoby się wydawać, że to po prostu zwykłe mięso, ale nie dość, że w paszach dla trzody chlewnej i drobiu stosowane są różnego rodzaju ulepszacze to potem przy przetwarzaniu mięsa dodaje się również wiele chemii m. in. acetylowany adypinian dwuskrobiowy (E1422), azotyn sodu (E250), cytrynian trisodowy (E331iii), difosforan disodowy (E450i), glutaminian sodu (E621), guma guar (E412), izoaskorbinian sodu (E316), karagen (E407), koszenila (E120), trifosforan pentasodowy (E451i).
Chrupki i chipsy – zawierają łatwo przyswajalne cukry, duże ilości soli i tłuszcze z dodatkiem wielu ulepszaczy. A w ich skład wchodzą: aromat dymu wędzarniczego, brąz HT (E155), difosforan disodowy (E450), glutaminian sodu (E621), guanylan disodowy (E627), inozynian disodowy (631), karmel amoniakalny (E150c), koszenila (E120), kwas jabłkowy (E296), kwas karminowy (E120), węglan sodu (E500).
Napoje gazowane - zawierają substancje słodzące, które przyczyniać się do rozwoju nowotworów i chorób układu limfatycznego. Chemiczne dodatki w napojach to: acesulfam K (E950), benzoesan sodu (E211), beta-apo-8’-karotenal (E160e), cyklaminian sodu (E952), cytrynian sodu (E331), estry glicerolu i żywicy roślinnej (E455), guma arabska (E414), karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), kwas fosforowy (E338), sacharynian sodu (E954), sorbinian potasu (E202).
Ciastka i cukierki – wyglądają niewinnie, ale zawierają masę spulchniaczy, słodzików,konserwantów i barwników tj.: difosforany (E450), dwutlenek tytanu (E171), izomery karotenu (E160a), koszenila (E120), mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), pirosiarczyn sodu (E223), polirycynoleinian poliglicerolu (E476), siarczan wapnia (E516), sorbitol (E420), węglany amonu (E503), węglany sodu (E500).
Sery topione – tylko w nazwie mają słowo ser, bo ich skład nie ma z nim nic wspólnego, w niektórych przypadkach sera jest w nich zaledwie 10 proc. A poza tym woda i ponad 45 proc. tłuszczów. Głównie roślinnych, utwardzonych. Do tego mąka pszenna, skrobia, białko sojowe, i oczywiście chemia: askorbinian sodu (E301), difosforany (E450), fosforany sodu (E339), glutaminian sodu (E621), guma ksantanowa (E415), karagen (E407), koszenila (E120), polifosforany (E452), półtorawęglan sodu (E500iii), sole sodowe kwasu cytrynowego (E331).
Lista najbardziej szkodliwych chemicznych dodatków do żywności>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
83.11.*.* 2017.02.06 11:18
Koszenile e120 to produkt pochodzenia naturalnego, nie chemicznego
37.47.*.* 2015.09.29 20:05
ja ze stokrotka
spoczikasia 2015.03.12 01:14
Co jak co ale sery topione to ja bardzo lubię i nie zamierzam z nich rezygnować. Wolę już wynieść na śmieci wszystkie słodycze z domu.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.