Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Emulgatory to substancje chemiczne pozwalające na zmieszanie się nie mieszających się ze sobą cieczy, z których powstaje tzw. emulsja. Na szeroką skalę...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Przez wieki plemiona Paragwaju, Boliwii i Brazylii stosowały stewię, jako substancję słodzącą i leczniczą. Zapisy historyczne potwierdzają, że Indianie...
Ostatnio przydarzyła mi się dziwna i komiczna zarazem sytuacja. Stałam w kolejce, w sklepie. Przede mną przemęczona, ale bardzo zadbana mama z nieco...
Jedzenie, które kupujemy w sklepie to nie tylko sam produkt spożywczy, ale również jego opakowanie. Plastikowe pudełko, folia czy puszka mogą zawierać szkodliwy związek chemiczny jakim jest bisfenol A. Składnik ten przenika do jedzenia i spożywamy go...
Ma ona szerokie zastosowanie i jest jednym z bardziej powszechnych dodatków do żywności. Najczęściej jest stosowana jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Dzięki jej unikalnym właściwościom stosuje się ją również w przemyśle włókienniczym, papierniczym i farmaceutycznym. Skrobia modyfikowana...
Często też spotykam się z argumentami „jem jak moi dziadkowie, tradycyjnie, „normalnie”, słodzę i solę – oni długo żyli, ja też będę”. Zwykle na taki argument odpowiadam pytaniem: „Czy Twoi dziadkowie jedli batoniki, pili...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Witamina K może występować w przyrodzie jako: fitochinon, znany też jako witamina K1 – obecny w zielonych warzywach; menachinon, czyli witamina K2 – syntetyzowana przez bakterie. Istnieje również witamina K3 (menadion),...
Ciąża to bardzo wymagający czas, bo dbasz wtedy nie tylko o własne potrzeby, ale również o potrzeby swojego dziecka. Musisz zwracać większą uwagę na to, co jesz, czy twoja dieta jest zdrowa, czy nie stosujesz niebezpiecznych dla rozwoju dziecka leków. Jednak to nie wszystkie...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu istniała tylko żywność ekologiczna. Do uprawy zbóż, warzyw czy owoców nie stosowano sztucznych nawozów, nie modyfikowano ich genetycznie, a zwierzętom nie podawano antybiotyków i hormonów bez potrzeby. Dziś, aby zjeść warzywa uprawiane naturalnie...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...
E-papieros wydaje się zdrowszą i bezpieczniejszą formą palenia niż tradycyjny papieros. Przede wszystkim dlatego, że nie wydziela on charakterystycznego nieprzyjemnego i duszącego zapachu. Wręcz przeciwnie e-papieros pachnie bardzo przyjemnie, a nawet można sobie wybrać...
Wraz z rozszerzaniem diety niemowlaka, dochodzi nam cały sztab dodatkowych "spraw organizacyjnych". Już nie samo karmienie piersią lub butelki z mlekiem każą o sobie pamiętać. Jak więc sprawnie ogarnąć przechowywanie jedzenia niemowlaka w podróży? Jedzenie niemowlaka w podróży: kanapnik Na...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...