Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Skrobia modyfikowana@pixabay.com
Ma ona szerokie zastosowanie i jest jednym z bardziej powszechnych dodatków do żywności. Najczęściej jest stosowana jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Dzięki jej unikalnym właściwościom stosuje się ją również w przemyśle włókienniczym, papierniczym i farmaceutycznym.
Jest ona węglowodanem, który odpowiada za magazynowanie energii w roślinach. Jest ona obecna w zbożach, nasionach, niektórych warzywach i owocach. Poddając ją działaniu czynników zewnętrznych jak: temperatura, ciśnienie, substancje chemiczne lub enzymatyczne osiąga się pożądane jej cechy. Zmiana struktury cząsteczek skrobi rozszerza możliwość zastosowania tego produktu w żywności. Producenci stosują dodatek skrobi modyfikowanej, aby otrzymywane produkty charakteryzowały się m.in. lepszą teksturą, elastycznością czy wyglądem. Skrobia zostaje zmieniona w sposób naturalny. Skrobia modyfikowana stosowana w przemyśle spożywczym, najczęściej pozyskiwana jest z kukurydzy, ziemniaków, tapioki oraz pszenicy.
W przemyśle spożywczym możemy ją znaleźć w wielu gotowych daniach jak: kisiele, budynie, jogurty naturalne, kefiry, ciasta w proszku, makarony. Na etykiecie może być ona określona symbolem E i występującym po literze E numerze cyfrowym określającym, jaki związek został użyty w celu zmiany cech skrobi naturalnej. Mamy więc E1404, E1410, E1414, E1420, E1422, E1440, E1442, E1450, E1452.
Eksperci do spraw bezpieczeństwa żywności z Europejskiego Urzędu uznali skrobię modyfikowaną za dodatek nieszkodliwy. W przypadku skrobi modyfikowanych metodami chemicznymi, dodatek substancji chemicznych został ustalony na wystarczająco niskim poziomie, tak aby nie stanowił niebezpieczeństwa dla życia i zdrowia konsumentów. Niektórzy nawet sugerują, że można ją używać w walce z otyłością, gdy użyje się ją jako zamiennik części tłuszczu obecnego w produkcie. Ma ona niższą wartość energetyczną niż tradycyjna skrobia, co wykorzystują dzisiaj producenci żywności typu „light”. Wszystkie surowce stosowane w przemyśle spożywczym muszą przejść szereg badań, które potwierdzają ich nietoksyczne działanie. Skrobia modyfikowana została wprowadzona na listę oficjalnych dodatków do żywności, zatem nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.