Roszponka – przepisy na sałatki! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Roszponka – przepisy na sałatki!

Roszponka – przepisy na sałatki!

Autor zdjęcia/źródło: @materiały redakcji, roszponka, sałatki, przepisy na sałatki

Na pewno to znacie... Telefon, że za parę minut znajomi wpadną, a my nie mamy ich czym poczęstować! Biegniemy do osiedlowego sklepu i... szybka myśl, co podać. Musi być zrobione szybko i smacznie. Sałatka! Tak, ale z czym? Sałata lodowa nie jest już zachwycająca. Roszponka! Pięknie wygląda i jest niesamowicie smaczna. Teraz tylko znaleźć odpowiedni przepis.

Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę?

Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system nerwowy, dzięki temu ma również działanie uspokajające.

Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy. Najlepiej smakuje na surowo. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6, a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Jest również bogata w żelazo (potrzebne w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potas, miedź, cynk i wapń. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru - jest niskoglikemiczna.

Przepisy na sałatki z roszponki

Sałatka z mozzarellą oraz intensywnym sosem malinowy

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (rukola, baby szpinak, roszponka, zielona i czerwona sałata)
  • 1 pierś z indyka
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 300 gram świeżych malin
  • świaża mięta
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przyrządzenia:

Mieszankę sałat oraz maliny dokładnie przepłukujemy. Pierś z indyka kroimy w paski następnie świeżą miętę siekamy i marynujemy w miodowo-ziołowej zalewie. Mięso obsmażamy z obu stron tak, by powstały złociste paski. Mozzarellę kroimy w paski. 250 gram malin przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy blenderem. Sałatę przekładamy na półmisek po czym układamy mozzarellę, mięso oraz polewamy całość intensywnym sosem malinowym. Na wierzch rozkładamy maliny.

Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem – idealna na upalny dzień

Składniki:

  • Ser żółty Aldamer MSM Mońki w plasterkach
  • Sałata strzępiasta zielona
  • Sałata strzępiasta czerwona
  • Roszponka
  • Pomidor
  • Winogrona zielone
  • Filet z kurczaka
  • Pestki granatu
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Sposób przyrządzenia:

Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor bądź na średnio rozgrzanym grillu. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.

Na drugie śniadanie sałatka kolorowa

Składniki:

  • Roszponka
  • Ser mozzarella
  • Ogórek
  • Papryka
  • Cebula
  • Pomidory suszone
  • Pieprz, sól
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawa do sałatek - grecka

Sposób przyrządzenia:

Roszponke myjemy, wykładamy na talerz. Ogórka, cebulę, obieramy i kroimy. Wykładamy na talerz z roszponką. Ser mozzarella, parykę kroimy i równomiernie kładziemy na talerz. Na samym końcu dodajemy pomidory suszone. Oliwę mieszamy z przyprawą do sałatek i polewamy sałatkę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE: Endywia - poznaj właściwości i przepisy! >>