Jeszcze kawałek i… jeszcze jeden…a teraz sam pasztet…a teraz pasztecik z sałatką…a teraz jeszcze i jeszcze i jeszcze. Tak oto moja rodzina uwielbia babciny pasztet wielkanocny z pistacjami...
Krzywica, znana również pod nazwą choroba angielska, to nieprawidłowe kształtowanie się struktury kostnej u dzieci. Można ją zauważyć już u niemowlaków, gdyż jednym z jej objawów jest bardzo...
Dziś w Kościele katolickim obchodzona jest Środa popielcowa. W tym dniu rozpoczyna się okres Wielkiego Postu, który trwa 40 dni i jest czasem pokuty i oczekiwania. Post symbolizuje czterdziestodniowy...
Półki w marketach uginają się od różnego rodzaju sprzętu, więc zanim udamy się na zakupy, warto przemyśleć jakie parametry powinien mieć domowy grill.
Nieprzyjemna aura może skutecznie odebrać nam motywację do regularnych ćwiczeń oraz dbania o kondycję. Dodatkowo gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca próbujemy poprawić sobie, sięgając...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
Ze względu na to, że Sylwesterowa zabawa zacznie się dopiero wieczorem nie musisz szykować skomplikowanych dań na gorąco. Zaoszczędzi ci to dużo pracy, dzięki czemu będziesz mieć więcej sił...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Poziom glukozy we krwi bada się w celu ewentualnego wykrycia: hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy), hipoglikemii (obniżonego poziomu glukozy),...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Czym jest poronienie? Szacuje się, że ok....
Dlaczego należy odrobaczać psy? Odrobaczanie to...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...