W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
Przyczyny zatrucia ciążowego czyli gestozy nie są do końca znane. Uważa się, że za wystąpienie zatrucia ciążowego odpowiadają pewne predyspozycje genetyczne lub zły stan odżywienia organizmu. Zatrucie ciążowe - rodzaje
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, dlatego też jeśli się na nią zdecydujesz musisz być konsekwentna. Już na początku musimy Cię ostrzec, że nie będzie to łatwe. W diecie jednak najbardziej chodzi o efekty, a w tym przypadku,...
Czy wasze dzieciaki również mają jakieś noworoczne postanowienia? Może jest to dokarmianie zimą ptaków lub pomaganie w domowych porządkach. Co wasze dzieci chcą zmienić w tym roku na lepsze? Niech dzieci zaopatrzą się w odpowiednie rekwizyty i pokażą nam na zdjęciach,...
Zdj. mat. promocyjne Ale czy na pewno? Tego, szczególnie gdy...
Dieta kapuściana to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych diet cud. Jakich efektów można oczekiwać, stosując dietę kapuścianą? Przepisów na nią jest wiele, jednak każdy opiera się na przygotowaniu kapuścianej zupy, którą powinno się jeść codzienne....
Musimy jednak liczyć się z tym, że nadchodzący rok przyniesie w naszym budżecie domowym pewne zmiany. Jak odczują to nasze portfele i jak zmieni się nasze codzienne gospodarowanie? Żywność W nowym...
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. ...
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki oraz przygotowane potrawy zachowały swoją świeżość, aromat i smak. W tym celu należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Wiele produktów należy trzymać w lodówce sery, warzywa, owoce, jaja. Również wszelkie przygotowane,...
Każda mama, choćby nie wiem jak się tego wypierała, ma w sobie szósty zmysł logistyka. Doskonale potrafi zorganizować całą rodzinę. Jako mamy jesteśmy też bardzo odpowiedzialne i potrafimy wyłapywać to, co najlepsze dla naszej rodziny. W święta jak nigdy można się o tym...
Planowanie bożonarodzeniowych przysmaków
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? Dziecko może przejawiać gotowość do wprowadzania nowych posiłków poprzez wkładanie do buzi rączek i innych przedmiotów, czy poprzez wykazywanie zainteresowania jedzeniem dla dorosłych. Jeśli nie masz pewności, czy to właściwy moment na...
Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...
Nie chodzi oczywiście o to, aby wodę drastycznie ograniczać, ale gospodarować nią w rozsądny sposób. Na co dzień raczej nie myślimy o tym, jak ważna jest woda i co by było, gdyby nagle jej nam zabrakło. Tymczasem, brak dostępu do czystej, pitnej...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...