Na te pytania może odpowiedzieć tylko ekspert. Specjalista najlepiej doradzi co jeść, a z czego zrezygnować, które objawy są niepokojące a które są naturalne w okresie ciąży.
Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Czym jest GMO Jakiś czas temu w mediach pojawił się temat GMO w kontekście polityki i problemu: pozwolić na wprowadzenie GMO w Polsce czy nie zezwalać? Jednak problem istnieje już od dawna i jest na tyle poważny, że należałoby mówić o nim częściej aby uświadamiać czym...
Oglądając telewizję, czytając prasę czy też serfując po internecie co jakiś czas możemy się natknąć na temat końskich targów czy też transportów koni do rzeźni zagranicznych. Często przyjmujemy tę informację do wiadomości i zapominamy o tym, bo przecież zwierzęta...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Nadchodzą święta Wielkanocne. Na pewno niewielu z nas dokładnie zdaje sobie sprawę, jakie zwyczaje i tradycje wiążą się z tym świętem. Muszę przyznać, że sama o wielu z nich nie miałam pojęcia. Chciałam je Wam trochę przybliżyć, abyśmy przeżywali je trochę bardziej świadomie. Pierwszy symbol...
Z pojęciem ekorodzicielstwo zetknął się na pewno każdy z nas. Bycie ekologicznym jest niewątpliwie modne w każdej dziedzinie życia – także w sferze ciąży oraz wychowania dzieci. Co tak naprawdę znaczy być ekorodzicem? Czy jest to jedynie...
Marzysz o tym, by ominęła Cię „gorączka przedświątecznych przygotowań”? Wyobraź sobie święta podczas których jesteś wypoczęta i nie odczuwasz godzin spędzonych na zakupach, sprzątaniu i gotowaniu...
Trochę statystyk…TNS OBOP przeprowadził w dniach 13 grudnia 2011r. – 6 stycznia 2012r ankietę wśród kobiet w wieku 20 – 55 lat, które były w ciąży, są w ciąży, lub niw...
AKTUALNY SCHEMAT ŻYWIENIA NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ WIEK
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Karmisz piersią, więc na wszelki wypadek ograniczasz się do jedzenia suchego chleba a na obiad gotujesz mięsa z kurczaka z ryżem i marchewką, aby przypadkiem nie zaszkodzić maleństwu? Bez przesady! Takim ograniczaniem jadłospisu szkodzimy własnemu zdrowiu. Twoja dieta nie musi...
Bazylia jest jednoroczną, miododajną rośliną, dorastającą do około 40 cm wysokości. Liście ma jasnozielone, a kwiatki drobne, białe lub jasnoróżowe zebrane w kłoski na końcach pędów. Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach. Szczególnie...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Grypą jelitową można się zarazić drogą kropelkową, a więc poprzez styczność z zakażoną osobą oraz przez dotykanie przedmiotów, uprzednio używanych przez tę osobę. Również do zakażenia może dojść przy braku dbania o higienę (brudne ręce wkładane do ust, oczu, nosa),...
Kaszki to często pierwsze produkty zbożowe jakie jedzą nasze dzieci i ważne jest aby wprowadzać je w odpowiedniej kolejności. Także warzywa i owoce trzeba dodawać stopniowo i lepiej zacząć od marchewki niż od jabłuszka bowiem dziecko jeśli najpierw...
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – to roślina pochodząca z wschodniej części Morza Śródziemnego, z powodzeniem uprawiana w wielu europejskich krajach, oraz w Azji, Afryce i obu Amerykach. Najlepiej rośnie w glebie wilgotnej, lekko kwaśnej do lekko zasadowej. Lubi stanowiska słoneczne,...