Co Polki wiedzą o odżywianiu w ciąży? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co Polki wiedzą o odżywianiu w ciąży?

Według znawcy żywienia człowieka kobiety w naszym kraju mają niedostateczną wiedzę odnośnie odżywiania podczas oczekiwania na dziecko a w efekcie nie nabierają w tym wyjątkowym czasie odpowiednich nawyków…

Co Polki wiedzą o odżywianiu w ciąży?

Autor zdjęcia/źródło: Photl.com

Trochę statystyk…

TNS OBOP przeprowadził w dniach 13 grudnia 2011r. – 6 stycznia 2012r ankietę wśród kobiet w wieku 20 – 55 lat, które były w ciąży, są w ciąży, lub niw wykluczają ciąży w przyszłości).

Owoce i warzywa to najczęściej wymieniany element, który powinna zawierać dieta kobiety w ciąży. Warzywa są wymieniane przez 48% respondentek, owoce - 46%.

Zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw to najczęściej wprowadzana zmiana w czasie ciąży, wskazało ją 17% kobiet, które były lub są w czasie ciąży.

Zmiany w sposobie odżywiania wprowadziło 44% kobiet, które były lub są w czasie ciąży. Zmiany istotnie częściej wprowadzały kobiety w wieku 20-26 lat (7% kobiet w tym wieku, które były lub są w czasie ciąży), kobiety z wykształceniem wyższym (37%), kobiety, których miesięczny dochód netto gospodarstwa domowego wynosił od 4001 zł do 7000 zł (21%).

69% kobiet, które nie wykluczają zajścia w ciążę w przyszłości sądzi, że pojawią się zmiany w ich sposobie odżywiania w tym okresie. Najczęściej wskazują na większe spożycie owoców/warzyw (25%), spożywanie żywności ekologicznej (20%). 

12% tych, które nie wyklucza ciąży w przyszłości, wskazuje, że zrezygnuje z alkoholu. Spośród kobiet, które były lub są w czasie ciąży, z alkoholu faktycznie zrezygnowało 3%.

Biorąc pod uwagę przekonania na temat prawidłowej diety w czasie ciąży (tzw. fakty i mity), opinią, które istotnie różnicuje kobiety, które były lub są w czasie ciąży od tych, które nie wykluczają ciąży, jest opinia na temat konieczności ograniczania cukru i słodyczy w czasie ciąży. W pierwszej z wymienionych grup to stwierdzenie aprobuje 83%, w drugiej 79%.

Produktami, które są lub były szczególnie chętnie spożywane w czasie ciąży są słodycze (10%), ogórki kiszone (8%) oraz owoce (8%).  Z kolei kawa jest produktem, który najczęściej wskazywany jest jako produkt, który niechętnie był spożywany w czasie ciąży (7%).



Wnioski i rady

Jak podkreśla Pani Profesor Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska, znawca żywienia człowieka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego jedynym, zadowalającym wynikiem jest stwierdzenie kobiet, że ich dieta powinna zawierać warzywa (48%) i owoce (46%). Jednakże oceniając ich zachowania, czyli przełożenie tej wiedzy na praktykę,  tylko 17% kobiet starało się jeść ich więcej będąc ciężarną.

Jest to zjawisko niepokojące, gdyż są to produkty, które mają bardzo wysokie znaczenie podczas ciąży. Są źródłem witaminy C, karotenoidów, folianów, flawonoidów i błonnika pokarmowego. Dostarczają antyoksydantów, które odgrywają rolę w profilaktyce  nadciśnienia tętniczego podczas ciąży, folianów; które są niezbędne w zapewnieniu prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka, czy witaminy C, która ułatwia wchłanianie i przyswajanie żelaza.

Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, kobiety ciężarne powinny spożywać w II i III trymestrze ciąży ok. 500g warzyw i 400g owoców dziennie. Na dodatek, muszą wybierać bardzo urozmaicony, a nie jednostronny asortyment tych produktów, gdyż tylko w ten sposób zapewnią dostarczenie własnemu, jak i organizmowi dziecka, wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych, substancji odżywczych oraz antyoksydantów.

Kolejną, niepokojącą informacją jest stwierdzenie 56% kobiet, które były lub są w ciąży, że nie zmieniły nic w swoim żywieniu w tym okresie. Oznaczać to może, że nie są świadome faktu znaczenia prawidłowo zestawionej diety dla przebiegu ciąży, rozwoju płodu, jak i jej własnego zdrowia.

Kobiety deklarujące wprowadzenia zmian w żywieniu w tym czasie (44%) poza zwiększeniem spożycia warzyw i owoców starały się jeść żywność ekologiczną lub tzw. zdrową żywność (7%),  ograniczyć słodycze (6%), ale ze spożycia alkoholu, który jest niebezpieczny dla płodu zrezygnowało tylko 3% badanych kobiet w ostatniej lub trwającej ciąży.

Bardzo rzadko zwracały uwagę na inne niezbędne produkty, jak ryby, białe mięsa, przetwory mleczne, które są niezbędne w prawidłowej diecie, aby zapewnić właściwą podaż koniecznych składników odżywczych. Kobiety, zarówno w swoich planach zajścia w ciążę  lub w czasie jej trwania zwróciły uwagę na znaczenie regularności spożywania posiłków.

Jednakże rzeczywistość jest dalece niezadowalające, gdyż wśród ciężarnych tylko 4% dokonało takich zmian w swych zachowaniach, natomiast deklarujących, że jeśli będą w ciąży to będą jadać nie mniej jak 4, regularne posiłki jest 12%.  Ma to ogromne znaczenia dla prawidłowego metabolizmu, jak i zużycia dowożonej energii, co pozwala na zapobieganie nadmiernemu przybieraniu na wadze, szczególnie przez kontrolę spożywanych ilości pokarmów.