Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
Niektórzy z nas wiosną i jesienią miewają znaczny spadek formy. Nic nam się wtedy nie chce, jesteśmy bardziej ospali i zmęczeni. Mogą się również zdarzyć spadki odporności, które będą skutkować infekcjami i chorobami. Dlatego z jesienną chandrą warto trochę powalczyć. Jak? Znamy kilka skutecznych...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka Organizm małego dziecka dopiero kształtuje swój układ odpornościowy. Pełną odporność dzieci nabywają dopiero około 12. roku życia, a do tego czasu często trenują swój system, zwłaszcza...
Jaka dieta na wiosnę? Jeśli chcemy naszego psa odżywić tak dobrze, jak to tylko możliwe, sięgnijmy po świeżo gotowane jedzenie. Dieta, oparta wyłącznie na naturalnych składnikach, to pokarm pozbawiony konserwantów i sztucznych barwników. Nie zawiera też zbędnych wypełniaczy....
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Zdrowe odżywianie w ciąży to podstawa, bo w ten sposób dostarczamy dziecku i sobie niezbędne składniki do prawidłowego przebiegu ciąży i dobrego samopoczucia. Ale co zrobić, gdy nie mamy pewności,...
Zdaniem jej autorki wysoko przetworzone jedzenie, przesycone chemicznymi składnikami, zaburza system immunologiczny, który nie rozpoznaje przez to w organizmie wielu groźnych chorób. Dlatego celem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i poprawienie stanu zdrowia przez usuwanie chorych komórek....
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Warto dodać, że słodkie batoniki, żelki oraz inne łakocie są bardzo często pakowane w folię przypominającą postać świętego Mikołaja bądź reniferów. Na szczególną uwagę zasługują także zielono-czerwone lizaki przedstawiające laski świąteczne. Można je podarować dzieciom, na pewno wywołają uśmiech na...
Jeśli tylko zorientujesz się, że spodziewasz się dziecka, powinnaś zacząć wybierać pokarmy, które będą wspierać jego zdrowie teraz i w przyszłości. Obejmuje to właściwe odżywianie ich rosnących ciał i mózgów. Lekkostrawna dieta dla dziecka Dieta lekkostrawna...
To zajmuje z kolei dużo czasu, a nie każdy może sobie pozwolić na codzienne spacery między sklepowymi półkami. Wiele problemów związanych z zakupami rozwiązuje skorzystanie z usług online. Jak działają zakupy przez internet? Na czym polegają zakupy spożywcze online? Decydując się...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
Zając to symbol wielkanocnego odrodzenia i płodności, ale w Święta Wielkanocne staje się również wyczekiwanym roznosicielem słodkich upominków i drobnych prezentów. Zwyczaj dawania słodyczy na „Zajączka” przybył do nas z Niemiec i jest szczególne popularny w zachodniej części Polski. Wydaje nam się...