Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2017-03-31 09:55:11
Autor zdjęcia/źródło: @ materiały promocyjne Netto
Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi daleko w tyle. I bardzo wiele tracą!
Dzięki jedzeniu makaronu dostarczysz swojemu organizmowi witaminy B1, B6 i PP. Przede wszystkim wspomagają one trawienie. Dodatkowo poprawiają nam też… nastrój! Oprócz tego w makaronie znajduje się również magnez, który także ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Niweluje on skutki stresu, usuwa zmęczenie, pomaga zapanować nad niespodziewanymi skurczami. Poprawia też pracę mózgu i serca.
Ponadto makaron dostarcza nam węglowodanów – przez co powstała plotka, że makaron tuczy!
Przez bardzo wiele lat wmawiano nam, że makaron tuczy. To zwykła bzdura! 100 g suchego makaronu zawiera 330 kalorii, jednak 100 g ugotowanego makaronu (co jest już dość sporą porcją) ma ich zaledwie 110. Owszem, część dań MOŻE być tucząca, ale nie ze względu na makaron, a na sosy, którymi go zalewamy.
Makaron powinien być elementem każdej diety. Jest źródłem skrobi, czyli węglowodanów złożonych, które są niezbędne dla naszego organizmu. To z nich pozyskuje on glukozę, którą przetwarza na energię dla komórek w całym ciele. Ten rodzaj cukrów uwalniany jest stopniowo i równomiernie – dzięki czemu Ty się najadasz, a Twój organizm ma stałe zastrzyki energii przez cały dzień.
Zdaniem ekspertów węglowodany złożone (których dostarczamy m.in. poprzez jedzenie makaronu) powinny pokrywać ok. 60% dziennego zapotrzebowania energetycznego – a to całkiem sporo, prawda?
Włoska różnorodność makaronów w zasięgu Twojej ręki!
Skoro już wiesz, że makaron MUSI znaleźć się w diecie Twojej i całej Twojej rodziny – do Netto marsz! Na sklepowych półkach znajdziesz makarony marki Firenze, które wytwarzane są w 100% z pszenicy durum.
Pszenica durum (inaczej zwana też semoliną) jest odmianą twardoziarnistą. Rośnie w klimacie suchym kontynentalnym, a wykonane z niej makarony są jeszcze zdrowsze od tych ze zwykłej pszenicznej mąki.
Makarony Firenze mają idealną strukturę: są sprężyste, nie sklejają się, zawsze pozostają al dente. Rurki, kokardki, świderki, muszelki, spaghetti czy kolanka? Do wyboru – do koloru!
I to dosłownie, bo niektóre rodzaje makaronów Firenze są dostępne w wersji pełnoziarnistej (ciemne) lub trójkolorowej (oprócz jasnożółtego znajdziesz w paczce też zielony i pomarańczowy, barwione naturalnymi barwnikami: pomidorami, burakami, marchwią, szpinakiem). W smaku zanadto się nie różnią od zwykłego makaronu – ale za to jak wyglądają w sałatce czy zapiekance!
Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad lub kolację! Pasują do wszystkiego: zup, mięsa, ryb, owoców morza, warzyw, serów. Świetnie smakują i na słodko, i na wytrawnie. Sprawdź, jak komponować posiłki z makaronami Firenze!
l Muszelki
Doskonale smakują z sosami – najlepiej zaś z pomidorowymi, maślanymi i mięsnymi. Możesz je też dodać do lekkich warzywnych zup, żeby maluchy chętnie je zajadały!
l Kokardki
Przepyszne z prostymi sosami, zwłaszcza z tymi zrobionymi na bazie masła lub oliwy z oliwek, serów lub pomidorów.
l Świderki
Zakręcony makaron, który pasuje nie tylko do zwariowanych przepisów. Świetnie łączą się zarówno z lekkimi sosami warzywnymi, jak i tymi cięższymi mięsnymi.
l Rurki
Puste w środku tylko w momencie gotowania – potem możesz wypełniać je ulubionym nadzieniem do woli! Pasują do nich różne sosy, rurki można wykorzystać też w sałatkach, zapiekankach, a nawet w gulaszach.
l Spaghetti
Długie i cienkie nitki najczęściej podajemy z sosem bolońskim, neapolitańskim lub carbonara, jednak równie dobrze smakują z sosami typowo mięsnymi i rybnymi.
l Kolanka
Sprawdzają się jako dodatek do zup, w sałatkach i zapiekankach. Kolanka pysznie smakują też z mięsnymi sosami.
A Ty? Jaki makaron Firenze wybierzesz na obiad?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.