Zioła to naturalne wzmacniacze smaku. Za ich pomocą jedną potrawę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, tak, aby za każdym razem smakowała inaczej. Warto więc po nie sięgać, a w okresie wiosennym i letnim stworzyć swój własny ziołowy ogródek nawet na parapecie.
Jak powinna wyglądać funkcjonalna kuchnia? Zobacz proponowane przez Black Red White aranżacje:
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
Tak jak wiele z Was przekonane jesteśmy, że nie ma to jak niezłe ziółko dodane do potrawy. Zapraszamy do konkursu w którym można wygrać bardzo przydatne w tym sezonie nagrody. Właśnie teraz...
Warto mieć to małe, ale wielozadaniowe narzędzie w swojej kuchni. Jest niezwykłym pomocnikiem przy przygotowywaniu posiłków. Z jego pomocą przygotujesz smoothie, pesto z każdego składnika, zupę krem, a ponadto rozdrobnisz orzechy, pestki, ziarna czy owoce. Dodatkowo, jeśli starasz się prowadzić zdrowy...
Wciąż jesteśmy zabiegani, albo nie posiadamy ogromnego ogrodu w którym moglibyśmy stworzyć swój wymarzony raj na ziemi. Ale nikt nie powiedział, że ogrodu nie możemy mieć w domu! To świetny pomysł na zaaranżowanie na przykład domowego ogródka pełnego doniczek z ziołami...
Dla każdego: zdrowo Odkąd zaszłam w ciążę zaczęłam jeść śniadania. Wcześniej nie miałam na to czasu i najzwyczajniej ochoty, głód przychodził dopiero około południa. Jednak teraz nie odżywiałam się już tylko dla siebie dlatego śniadania i regularne jedzenie mniejszych...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Pizza? Nie tylko towarzystwo! Od dobrego towarzystwa zależy każda impreza, a także spotkanie w gronie rodzinnym, ale nie zapominajmy o jedzeniu! Często nie obejdzie się bez lubianych przez wszystkich dań, do których należy pizza, która ma mnóstwo wersji smakowych. Można ją zamówić, wybierając...
W dzisiejszych czasach człowiek coraz częściej korzysta z dobrodziejstw natury, którymi są zioła. Wiele ludzi woli przygotować swoje własne produkty, oszczędzając zarówno pieniądze, jak i mając pewność, że składniki użyte do ich produkcji są czyste i naturalne. Podczas przygotowania...
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego...
Wiosną i latem nabieramy ochoty na upiększanie ogrodów i balkonów. Szukamy nie tylko nowych roślinek, ale także pięknych donic, mebli i gadżetów ogrodowych. Powinniśmy także, w jak największym stopniu wykorzystywać do pomocy nasze dzieci. One przecież uwielbiają...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Wiele z tych zmian wiąże się z intensywną produkcją żywności, która generuje tony nienadających się do recyklingu odpadów, zanieczyszcza glebę, zużywa ogromne ilości wody, a proces dystrybucji żywności generuje sporą ilość CO2. Jednym ze sposobów na zmniejszenie...
Warzywa jako podstawa zupy Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w...
Tradycyjne Pad Thai…Pad Thai jest tradycyjnym daniem tajskim. Jego niezmiennymi elementami są delikatny makaron ryżowy (bardzo popularny w kuchni wietnamskiej i chińskiej) oraz prażone orzechy ziemne, które nadają potrawie wyjątkowego smaku...
Na przekór rutynie