Opublikowany przez: monika.g 2017-06-07 17:29:33
Autor zdjęcia/źródło: Zioła w kuchni @ pixabay.com
Zioła to naturalne wzmacniacze smaku. Za ich pomocą jedną potrawę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, tak, aby za każdym razem smakowała inaczej. Warto więc po nie sięgać, a w okresie wiosennym i letnim stworzyć swój własny ziołowy ogródek nawet na parapecie.
Przede wszystkim wybierz odpowiednie miejsce, w którym zasadzisz zioła. Najlepiej do tego się nadaje parapet lub miejsce przy ścianie, ale z dala od kaloryfera. Zioła można bowiem hodować również zimą, ale wtedy jest to trudniejsze z powodu suchego powietrza. Zioła potrzebują wilgoci, ale nie powinno się ich podlewać zbyt obficie i bezpośrednio do doniczki. Lepiej nalać trochę wody w podstawkę, na której stoi doniczka.
Zielnik w domu stworzysz zarówno z ziół kupionych już w doniczkach, jak i z nasion dostępnych w małych kartonikach, które musisz posadzić samodzielnie. Kupując roślinę w doniczce zwróć uwagę czy jest ładnie wyrośnięta, ma bujne liście i jest soczyście zielona. Po przyniesieniu jej do domu zawsze zdejmij folię, w którą jest zapakowana, żeby miła miejsce na rozwinięcie liści. Często zrywaj listki i dodawaj do potraw pod koniec przyrządzania dania. Zrywanie listków sprawia, że roślina się zagęszcza. Gdy wyrośnie zbyt bujnie, a nie potrzebujesz akurat tak dużej ilości ziół możesz obciąć listki i je zamrozić.
Zioła nadają potrawie nie tylko smak, ale dodają też wartości odżywczych i zdrowotnych. Dodatkowo taki zielnik w kuchni pięknie wygląda i zdobi wnętrze, a zabawa podczas sadzenia roślinek będzie rewelacyjna dla dzieci. Jakie zioła warto mieć w swojej kuchni?
Pietruszka – korzeń pietruszki nada potrawie smaku, a natka oprócz smaku doda również koloru i ozdobi potrawę. Dodatkowo zawiera dużo żelaza oraz witaminy C i A przez co natka pietruszki polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem krwionośnym.
Szczypior – najłatwiej wyhodować go wkładając zieloną cebulkę lub dymkę do pojemnika z wodą. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, jajecznicy czy zupy.
Bazylia – jest rośliną jednoroczną i wymaga wilgotnej gleby, więc musisz pilnować, żeby nie wysychała. Jest świetnym dodatkiem do zup, sosów, makaronów, kanapek, zwłaszcza z pomidorami, a także pizzy i lasagne. Ma właściwości antyseptyczne, wspomaga trawienie.
Oregano – zioło znane z kuchni włoskiej, podobnie jak bazylia, idealnie komponuje się z daniami takimi jak pizza, spaghetti czy lasagne. Świetnie sprawdzi siew zupach, sosach, daniach mięsnych. Korzystnie działa na układ trawienny, można je stosować przy leczeniu wrzodów żołądka. Przyspiesza gojenie ran i wykazuje właściwości antywirusowe. Zawiera witaminy A, C, E oraz cynk i potas.
Kolendra – można nią zastępować pietruszkę, aby nadać wyjątkowy smak potrawom. Działa leczniczo na stany zapalne oraz wspomaga trawienie.
Tymianek – zawiera olejek eteryczny tymol, który ma ostry smak i właściwości odświeżające oddech. Jest rośliną wieloletnią. Można go dodawać do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Oprócz właściwości odświeżających wspomaga również trawienie, a olejek działa również antyseptycznie na przewód pokarmowy i jamę ustną.
Mięta – zna ją każdy, jest nieocenionym dodatkiem do deserów, napojów i sałatek zwłaszcza latem. Jej świeży zapach i chłodzące właściwości sprawiają, że danie z jej użyciem staje się niezwykle orzeźwiające i energetyzujące. Jest rośliną wieloletnią, więc z powodzeniem przetrwa również zimę. Działa rozkurczowo, łagodzi bóle żołądka i problemy trawienne.
Rozmaryn – ma delikatnie leśny posmak, dlatego nadaje się do ryb, mięs. Ma właściwości rozgrzewające i napotne, więc jest idealny przy leczeniu przeziębień przebiegających z gorączką. Dodatkowo ma też właściwości antybakteryjne, dzięki którym przyspiesza powrót do zdrowia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.