Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-11-25 09:50:14
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Od dobrego towarzystwa zależy każda impreza, a także spotkanie w gronie rodzinnym, ale nie zapominajmy o jedzeniu! Często nie obejdzie się bez lubianych przez wszystkich dań, do których należy pizza, która ma mnóstwo wersji smakowych. Można ją zamówić, wybierając jeden z lokali oferujących dostawę do domu, bądź zdecydować się na zjedzenie jej na miejscu. Równie dobrze można spróbować samodzielnie przygotować i upiec pizzę w domu. Choć w domowych kuchniach nie dysponujemy piecami o tak wysokiej temperaturze jak w restauracjach czy pizzeriach (ciasto pieczone jest w temperaturze nawet 500 stopni Celsjusza), to jednak jesteśmy w stanie przygotować smaczną, a nawet zdrową pizzę.
Przyjrzyjmy się propozycji zamawiania online. Pizza przez Internet? Gdy nie ma czasu, warunków lub ochoty, by samodzielnie przygotować ciasto, układać na nim dodatki i czekać z niecierpliwością, czy pizza w ogóle będzie smakować domownikom lub gościom, zamówienie złożone online jest dobrym rozwiązaniem. Jednak, gdzie zamawiać? Najlepiej korzystać ze sprawdzonych i polecanych pizzerii. Warto zwracać uwagę, jak wygląda pizza menu. Czy są w nim dostępne nie tylko dokładne opisy stosowanych produktów, ale również ich poziomu ostrości, a także informacji o tym, które z nich mogą uczulać.
Coraz więcej osób dba o linię lub zmaga się z problemami po stronie układu pokarmowego. Szczegółowe informacje, w jaki sposób i z czego przyrządzana jest dana pizza, to nie kwestia wygórowanych wymagań, lecz dbałości o swoje zdrowie. Ponadto chęć korzystania z usług, które warte są swojej ceny, a do nich zalicza się właśnie zamawiana pizza online. Jeśli ma być smacznie, różnorodnie i z gwarancją smaku oraz dostawy na czas, wystarczy zapoznać się z ofertą https://dominospizza.pl/.
Miłośnicy kuchennych rewolucji chętnie sięgną po samodzielnie dobrane składniki. Postawią na długo wyrabiane ciasto, pieczołowicie układane na pizzy dodatki, by uzyskać idealny – w subiektywnym odczuciu – smak. Jeśli pozwala na to miejsce na blatach roboczych, piekarnik osiągający wysoką temperaturę, a do tego czas i finanse, warto spróbować samodzielnie przygotować pyszną pizzę.
Najbardziej popularna pizza to Margerita, która ma w sobie niewiele składników i często traktowana jest jako wersja podstawowa. Można ją zmodyfikować wedle uznania, postawić na ulubione dodatki do pizzy, sprawiając, że jej smak zachwyci.
Potrzebny jest dobry przepis na pizzę, ale bez problemu znajdziemy go w sieci. Jakich błędów unikać, by zarówno ciasto, jak i dodatki razem świetnie się komponowały ze sobą? Najważniejszy jest dobrze nagrzany piekarnik, najlepiej do 250 stopni Celsjusza. Przy zbyt niskiej temperaturze nawet najdroższe i najbardziej wyszukane składniki oraz idealne ciasto na nic się zdadzą.
Nie bez znaczenia jest rodzaj mąki na ciasto. Dobrze postawić na specjalną mąkę do pizzy albo tę o średniej zawartości białka. Dzięki temu udaje się uniknąć niewyrośniętego ciasta lub gumowatego i zbyt twardego. Wśród składników zwraca się uwagę na drożdże i sól, które należy oddzielnie rozpuścić w wodzie, a dopiero potem dodać je do mąki. Wyrastanie ciasta zajmuje sporo czasu, ale próbując skracać tę czynność, nie uzyska się smacznego, miękkiego, kruchego i dobrze wyrośniętego spodu. I równie ważne jest jego późniejsze wyrabianie. Wyrośnięte ciasto nie przepada długim i intensywnym wyrabianiem.
Co z blaszką do pieczenia? Podobnie jak w przypadku mąki do pizzy, dobrze jest kupić specjalną blaszkę. Taka forma posiada charakterystyczne dziurki. Jest dostosowana do pieczenia właśnie tego rodzaju dania, dlatego umieszczona na niej pizza, pieczona w odpowiedniej temperaturze i przez wskazany w danym przepisie czas, zawsze wyjdzie pysznie.
W kwestii, jaką są dodatki do pizzy, mamy praktycznie całkowitą dowolnością. Tylko od nas zależy, co znajdzie się na wyrośniętym cieście, rozłożonym na blaszce do pieczenia. Składniki muszą być dobrej jakości – to oczywiste, ale co wybrać, by smak nie rozczarował, a niektóre połączenia nie spowodowały rewolucji w żołądku?
Smaki podkręcają świeże zioła i świeżo zmielone przyprawy. W pierwszej grupie mamy głównie bazylię i oregano, w drugiej zaś pieprz. To trzy najbardziej charakterystyczne dla pizzy dodatki. Zamawiając pizzę w lokalu, można poprosić o ich dodatki, by podkręcić smak pizzy, o ile nie znajdują się one w podstawowym składzie. Jeśli tak, lepiej z nich zrezygnować, bo można przesadzić.
Ciekawe walory smakowe uzyskuje się wybierając sól morską gruboziarnistą. Pizza smakuje najlepiej, jeśli układana na niej mozzarella jest dobrze odsączona i dodana pod koniec pieczenia, co zapobiega jej przypaleniu. Spotykane najczęściej i praktycznie zawsze sprawdzające się dodatki do pizzy, to cebula, papryka i kukurydza. Nie muszą występować tylko w wersjach wegetariańskich czy wiejskich. Dobrze łączą się z różnego rodzaju mięsami. Można eksperymentować z ich rodzajami, układając na pizzy, np. cebulę czerwoną zamiast białej, paprykę o rożnych kolorach.
Dobrze jest pamiętać o tym, że choć wiele składników, w tym pieczarki, należą do najczęściej stosowanych dodatków, powinny one komponować się ze wszystkimi produktami stosowanymi w pizzy. Przesada w żadną stronę nie jest wskazana.
Co z osobami chorymi na celiakię lub stosującymi dietę bezglutenową? I one mogą pozwolić sobie na to lubiane danie. Coraz więcej restauracji i pizzerii posiada w swojej ofercie takie pizze. Jeśli jednak nie znajdujemy smaków, które nam odpowiadają, możemy samodzielnie przyrządzić bezglutenową pizzę.
Zasady wyrabiania ciasta, jego wypiekania i dobierania składników, są takie same, jak przy klasycznej pizzy. Główna różnica to konieczność zastosowania mąki bądź specjalnej mieszanki bezglutenowej. Bez problemu można je znaleźć w wielu sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością. Sprawdzona pizza bezglutenowa przepis? Aby było prosto, smacznie i pewnie, warto posiłkować się przepisem ze strony https://nicponwkuchni.pl/pizza-bezglutenowa-przepis/.
Reszta zależy już tylko od nas. Kaloriami nie trzeba się przejmować, bo choć pizzą moglibyśmy zajadać się na co dzień, pozostawiamy ją głównie na specjalne okazje lub towarzyskie spotkania.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.