Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-11-29 15:05:27
Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point), spaghetti z sosem bolońskim, a na deser słynne tiramisu w towarzystwie aromatycznej kawy. Można też przygotowywać samodzielnie włoskie specjały – o czym warto wtedy pamiętać?
Kuchnia włoska cieszy się międzynarodową sławą ze względu na jej prostotę, ale i różnorodność zarazem – każdy region oferuje inne smaki. Zróżnicowanie to sprzyja podróżom do Italii – można poznawać lokalne dania w Toskanii, Umbrii, Apulii, zajadać się owocami morza i rybami, a także serami i risottem z grzybami w górach, w Neapolu króluje pizza. W Tychach lub każdym innym mieście w Polsce też zamówisz to klasyczne danie Włochów, ale mniej popularne dania poznasz jedynie podczas wycieczki po tym pięknym kraju.
Włoska kuchnia ma jedną naczelną zasadę – używane produkty muszą być dobrej jakości, najlepiej, jeśli będą rodzime. Świeżość to podstawa – postaw na dorodne warzywa, aromatyczne zioła, lokalne wędliny i sery. Obecnie mamy bez problemu dostęp do oryginalnych produktów kuchni włoskiej – makarony, sosy, mieszanki ziół, ryż do risotto, świeże ryby i owoce morza, a także regionalne sery dostępne są w wielu marketach.
Pizza podawana z różnymi dodatkami to danie, które jako pierwsze przychodzi na myśl, gdy mówimy o włoskiej kuchni. Warto skusić się m.in. na pizzę w Tychach w restauracji Dominium w Centrum Handlowo-Rozrywkowym City Point przy ul. Jana Pawła II 14, aby poczuć się niemal jak we włoskiej pizzerii. Można też zamówić inne klasyczne dania – makarony, ryby z grilla, ravioli lub tortellini z mięsem mielonym, gnocchi z grzybami i wiele innych.
Do dania głównego warto zamówić też wino włoskie – do wyboru są różne odmiany, zależnie od regionu. Najpopularniejsze to m.in. chardonnay, montepulciano, merlot, sangiovese, moscato bianco. Białe wina warto zamówić do ryby lub makaronu z owocami morza, czerwone zaś do mięs z grilla lub pierożków z sosem bolońskim. Wybór konkretnej odmiany doradzi też kelner – zwykle w karcie jest także tzw. wino domowe, które można poprosić w niewielkiej karafce.
Desery we Włoszech także są proste, powstają z kilku składników. Popularne są m.in. tiramisu czy panna cotta, ale także tradycyjne lody. W upalne dni będą też wspaniałym orzeźwieniem. Warto wspomnieć też o kawie, którą Włosi piją przez cały dzień, a turyści głównie do deserów. Espresso czy cappuccino smakują tu wybornie zarówno po lunchu, kolacji, jak i słodkościach.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.